Оптичка илузија која е толку збунувачка што натерала еден Интернет корисник да отиде на очно

Сликата, објавена на Reddit, покажува сиви тули пресечени со зелени линии за да се создаде мрежа.

Го поставува едноставното прашање: „Дали линиите се закривени или прави?“

 

 

Иако на прв поглед не изгледа како ништо невообичаено, по подлабоко увид, работите почнуваат да стануваат прилично збунувачки. Откако ќе погледнете поблиску, ќе забележите дека неколку од линиите се искривуваат пред повторно да изгледаат право.

Ако продолжите да гледате, решетката речиси изгледа како да имитира железнички пруги, зелената мрежа почнува да се менува наизменично помеѓу прави и криви линии.

Илузијата толку многу ги тестира очите што луѓето од форумот Редит прашуваат дали „некој некогаш доживеал нешто слично?“

 

Сликата создадена од онлајн илустратор се потпира на стратешкото поставување на бои и форми за да го измами вашиот мозок да ги види кривините кои технички не се таму.

На постерот на Reddit, Џон Старкгариен напиша: „Гледав во ова долго време, ги прекрстив очите и се фокусирав многу и сега мојот вид е ужасен веќе година и пол. Бев на оптичар и на офталмолог, и двајцата не можат да најдат ништо лошо. Мојот вистински вид е добар, но како да има нешто изгорено пред се што гледам. Дали некој доживеал нешто слично и дали има било какви можни третмани бидејќи тоа ме полудува“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *