Оревите не само што изгледаат како мозок туку и се исто толку важни за него – еве кои се придобивките од секојдневното јадење на овој јаткаст плод за доручек
Британските научници спроведоа ново истражување кое покажа дека јадењето ореви за појадок значително ги подобрува когнитивните функции на младите. Резултатите од оваа студија станаа дополнителна потврда на неговите лековити својства.
Студијата спроведена од истражувачите од Универзитетот во Рединг покажа дека јадењето утрински оброк збогатен со ореви може да го подобри времето на реакција и меморијата во текот на денот. Ова откритие беше изненадување дури и за самите научници, бидејќи оревот изгледа како мозок, кој долго време ги сугерира неговите придобивки за нервниот систем.
Еден од авторите на студијата, професорката по невробиологија Клер Вилијамс, истакна:
„Овие податоци покажуваат дека оревите навистина имаат корисен ефект врз активноста на мозокот. Јадењето мала порција јаткасти плодови наутро е доволно за да добиете забележителен интелектуален бонус во текот на денот. Убаво е да се знае дека толку едноставен производ може значително да ги подобри нашите когнитивни способности“.
Во експериментот учествувале 32 доброволци на возраст од 18 до 30 години, кои биле поделени во две групи. Едната група добила појадок составен од мусли, јогурт и ореви, додека другата го јадела истиот појадок, но без јаткастите плодови. Научниците конкретно додале путер во исхраната на втората група, така што двете групи добивале иста количина на хранливи материи и калории.
Неколку часа по појадокот, испитаниците правеле серија тестови со кои се проценувале нивните когнитивни способности. Се испоставило дека учесниците кои јаделе ореви покажале подобри резултати во тестовите за внимание и брзина на реакција. Меѓутоа, ефектот на јаткастите плодови врз меморијата бил измешан: иако меморијата била нарушена два часа по јадењето ореви, таа била подобрена по шест часа во споредба со оние кои не јаделе јаткасти плодови.
Покрај тоа, електричната активност на мозокот се разликувала помеѓу двете групи. Оние кои јаделе ореви покажале зголемена активност во областите поврзани со меморијата и менувањето задачи.
Исто и брокулата и карфиолот, а печурката рекла: Јас не играм!!!
Коментирај анонимно