Откриена џиновска пештера на Антарктикот која буди нова мистерија (ВИДЕО)

Истражувачите често наоѓаат разни работи и формации на Антарктикот кои се чини дека немаат никаква врска со природата. Некои од овие структури имаат објаснување, но други се тешки за објаснување.

Континентот, кој, веројатно, сè уште не е целосно истражен, несомнено крие некоја тајна од човештвото. Можеби затоа големите сили не сакаат луѓето да бидат слободни да одат таму, да истражуваат необични места. Независни истражувачи веруваат дека Google не им дозволува на корисниците на услугата да ја истражуваат белата точка илјадници километри во центарот на континентот.

 

Порано размислувавме за Антарктикот како безживотна ледена пустелија, но не е. Според неодамнешните студии, всушност постои огромен биодиверзитет – само оваа флора и фауна живее главно под мразот. Научниците од Австралискиот национален универзитет открија огромни пештерски системи кои опкружуваат еден од активните вулкани на Антарктикот (да, има активни вулкани), а тимот смета дека климата во овие пештери би можела да биде доволно топла за да поддржи многу различни животински и растителни видови.

Познато е дека топлиот воздух периодично ја зголемува температурата на овој континент. Научниците веруваат дека виновни се подземните вулкани, но некои веруваат дека тоа не е така. Причината може да биде различна. Можеби сигналите што ги примиле научниците не доаѓаат од вселената, туку најверојатно од Антарктикот.

Многу истражувачи веруваат дека делот од континентот кој е скриен со сателити може да биде населен со интелигентни суштества, кои веројатно пристигнуваат од друга планета.

Откриената формација е многу мистериозна и се повеќе се поставуваат прашања, гледајќи ја нејзината сличност со другите што ги наоѓаме на бреговите на овој континент. Научниците планираат многу подолга експедиција длабоко во овие пештери за да се обидат да најдат траги од мистериозните суштества на Антарктикот. Некои истражувачи сугерираат дека цели уникатни екосистеми можат да постојат во длабочините на ледените тунели! И ова е само почеток, бидејќи во моментот науката знае 15 активни вулкани на територијата на Антарктикот и, веројатно, секој од нив е опкружен со мрежа на субглацијални пештери кои можеби кријат други видови кои сè уште не се откриени.

Ова видео неодамна протече на Интернет, а засега нема коментари за него. Затоа, има повеќе прашања отколку одговори.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.