Откриени илјадници згради на Маите со патишта, резервоари и спортски терени кои докажуваат колку тие биле напредни

Илјадници градби од цивилизацијата на Маите беа откриени од археолозите на северот на Гватемала. Датираaт од предкласичниот период на Маите (1000 п.н.е. до 150 г. н.е.), зградите зафаќаат површина од приближно 1.685 квадратни километри и се поврзани со 177 километри древни патишта.

 

Истражувачите со помош на лидар открија огромна мрежа од многу населби. Lidar е систем за откривање кој ги рефлектира ласерските сигнали од погустите површини за да открие скриени предмети и структури. Летајќи над карстниот басен Мирадор Калакмул во Гватемала (MCKB), тимот користел технологија за да навлезе во густата џунгла и да стигне до античките структури.

„Истражувањето на лидар откри извонредна густина и дистрибуција на местата на Маите, од кои многу се директно или индиректно поврзани со широка мрежа на брани“, напишаа истражувачите.

Вкупно, тие пронајдоа 775 локации во карстниот басен Мирадор-Калакмул во Гватемала и уште 189 во околниот карстен опсег. Овие 964 објекти беа групирани во 417 градови, градови и села кои се дел од една обединета цивилизација.

„Кохерентноста на архитектонските форми, керамиката, скулптурната уметност, архитектонските обрасци и обединувачките структури на браните во одредена географска област сугерира централизирана политичка, социјална и економска органска солидарност меѓу жителите“, објаснуваат авторите на студијата.

Претходно, археолозите веруваа дека ова ниско катче на империјата на Маите е ретко населено, но сложеноста на откриените локалитети сега сугерира поинаку.

„Степенот на трудот вклучен во изградбата на масивни платформи, палати, брани и пирамиди кои датираат од средниот и доцниот предкласичен период сугерира дека тие можеле да организираат илјадници работници да го сторат тоа“, велат истражувачите.

За да се изгради таква цивилизација ќе бидат потребни висококвалификувани „производители на вар, специјалисти за малтер и каменолом, ѕидари, архитекти, специјалисти за логистика и земјоделски набавки, како и сили за спроведување на законот и религиозни личности кои работат во средина на политичка и идеолошка хомогеност“, објаснуваат тие.

Меѓу многуте архитектонски изненадувања присутни во регионот, истражувачите ја истакнуваат неверојатната мрежа на брани како „едно од главните достигнувања“ на античките Маи. Вкупно, тимот идентификуваше 133,22 километри патишта што ги поврзуваат различните заедници.

Според нив, постоењето на овие транспортни врски ќе им овозможи на луѓето лесно да ги посетат другите населени места, како и да ги олеснат колективните трудови.

На некои места се пронајдени големи платформи и пирамиди, што укажува на тоа дека тие можеби служеле како политички центри. Исто така, пронајдени се 30 терени лоцирани на различни места во системот.

Исто така, бидејќи во регионот нема реки или езера во текот на целата година, постоењето на толку голема популација би барало обемни проекти за собирање вода. Според тоа, истражувачите пронајдоа 195 вештачки акумулации, како и мрежа на канали за транспорт на вода низ целиот регион.

Студијата е објавена во списанието Ancient Mesoamerica.

  • Deni напиша:

    i poso nenasle kabli, sigurno bile so wi fi povrzani…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *