Откриени здравствените ефекти од тревата: Марихуаната стои зад 3 од 10 случаи на шизофренија, може да биде смртна казна за бремените жени, но исто така има и неколку придобвки

Повеќе од 40 милиони возрасни луѓе користат марихуана, повеќе од двојно од пред 10 години. Само што сега стануваат познати долгорочните ефекти од неодамнешните легализации во повеќе места на светот.

Сега, повеќе од 40 милиони возрасни – 16 проценти од населението – користат марихуана, стапка која е повеќе од двојно зголемена во последните 10 години. Но, излегува дека навидум безопасниот лек можеби не е толку бениген и може да предизвика физичко и ментално здравје.

 

 

 

1. Користењето марихуана може да доведе со сериозни ментални заболувања

За поголемиот дел од јавноста, марихуаната е релативно безопасна во споредба со недозволените наркотици. Но, многу истражувачи дошле до заклучок дека ова гледиште е лажно, особено кога некое лице го користи лекот на редовна основа.

Истражувачите од Универзитетската болница во Архус во Данска неодамна навлегоа во евиденцијата на повеќе од 6,6 милиони луѓе во Данска родени помеѓу 1985 и 2021 година и дојдоа во допир со оние кои редовно изјавиле дека употребуваат марихуана. Тие открија дека хроничната употреба на марихуана четирикратно го зголемува ризикот на лицето да биде дијагностицирано со биполарно растројство.

Дополнително, познато е дека хроничната употреба на канабис предизвикува појава на шизофренија и психотични мании.

Студијата објавена во мајското издание на списанието „Psychological Medicine“ покажа дека нарушувањето на употребата на канабис е поврзано со околу 30 проценти од дијагнозите на шизофренија кај млади мажи од Данска во 2021 година. Редовната употреба на канабис може да ја наруши деликатната рамнотежа на невротрансмитерите одговорни за регулирање на расположението и мотивацијата.

Многу луѓе кои веќе живеат со депресија може да се самолекуваат со марихуана за нејзините смирувачки способности, но континуираната употреба всушност може да има спротивен ефект.

 

2. Марихуаната може да создаде зависност

Спротивно на популарното верување, можно е да се стане зависник од канабис. Лекот станува полесен за пристап и станува посилен на повеќе места, зголемувајќи ги ризиците од зависност. Новото истражување на Универзитетот во Вашингтон и Институтот за здравствени истражувања Кајзер Перманенте Вашингтон проценува дека 21 отсто од корисниците на марихуана станале зависници.

 

3. Марихуаната може да му наштети на сонот

Употребата на марихуана, особено редовната или секојдневната употреба, може да му наштети на сонот и да го отежне заспивањето и останувањето.

Студијата од 2021 година во списанието BMJ објави дека возрасните кои користеле канабис 20 или повеќе пати во претходниот месец, имаат поголема веројатност од оние што не користат да спијат шест или помалку часа на ноќ. Редовните корисници исто така имале поголема веројатност да спијат подолго од девет часа кога препорачаното здраво времетраење е помеѓу седум и девет.

Дневните корисници на марихуана имале поголема веројатност од несоница, па дури и повремени корисници. Според студијата од 2016 година објавена во Журналот за болести на зависност, 39 проценти од дневните корисници ги задоволувале критериумите за клиничка несоница, во споредба со 20 проценти од некорисниците.

 

4. Може да биде опасна доколку се користи во тек на бременост

Бремените жени и нивните неродени бебиња се изложени на особено сериозен ризик од сериозни компликации со редовна употреба на канабис, вклучувајќи мртвородени раѓања, предвремено породување и пречки во развојот на бебето.

Кога некое лице внесува марихуана за време на бременоста, THC и другите хемикалии минуваат на бебето преку плацентата на мајката, која го снабдува бебето со својата исхрана и кислород преку папочната врвца. Опсежната студија спроведена во Канада покажа дека бремените жени кои пушат канабис имаат 70 отсто поголем ризик да имаат бебе со голем вроден дефект и 15 отсто зголемен ризик од раѓање на мртво дете.

Во 2013 година, Националниот институт за здравје, управуван од американската влада, откри 2,3 отсто зголемен ризик од раѓање на мртво дете кај жените кои користеле канабис додека биле бремени. Жените кои користеле марихуана додека биле бремени, исто така, имале 85 проценти поголема веројатност да имаат предвремено породување, што може да доведе до здравствени компликации, вклучувајќи нарушено учење, проблеми со видот и проблеми во однесувањето.

Тие, исто така, може да имаат проблеми со хранењето или да се здебелат и да бидат повеќе склони кон проблеми со дишењето или инфекции.

 

 

 

5. Како и цигарите, марихуана исто така му прави хаос на организмот

Лекарите од Универзитетот Стенфорд откриле дека колку повеќе некој користи канабис, толку е поголема веројатноста да му биде дијагностицирана коронарна артериска болест (CAD), најчеста форма на кардиоваскуларни болести, што може да доведе до срцева слабост. CAD уби повеќе од 382.000 Американци во 2020 година, а околу 20,1 милиони Американци на 20 и повеќе години ја имаат оваа болест, според федералните податоци.

Употребата на марихуана предизвикува срцето да чука побрзо и да се зголеми крвниот притисок, што се верува дека го зголемуваат ризикот кај лицето за развој на CAD. Лекот исто така може да доведе до вазоспазми предизвикани од канабис или ненадејно стеснување на артеријата како резултат на брзо контракција на мускулите во ѕидот на садот. Канабисот, исто така, може да доведе до агрегација на тромбоцити, процес со кој тромбоцитите во крвта се собираат заедно за да формираат згрутчување.

Според истражувачите од Универзитетот во Отава, пушачите на марихуана исто така имаат малку поголема веројатност да развијат белодробни заболувања отколку корисниците на цигари.

 

Кои се придобивките?

Милиони луѓе користат марихуана безбедно и одговорно на начини кои го подобруваат нивниот севкупен квалитет на живот.

Дури 40 отсто од луѓето кои имаат рак користат канабис за да ја ублажат болката. Пациентите со хемотерапија открија дека е особено корисно во борбата против гадење и стимулирање на апетитот за да се спротивстави на несаканото губење на тежината.

TХЦ може да помогне во ублажување на пошироката болка што ја чувствуваат пациентите со рак со блокирање на еден вид рецептор во нервниот систем наречен канабиноид 1 (CB1) рецептор лоциран во сензорните нервни завршетоци на кожата кои откриваат болка. Се покажа дека пушењето канабис помага и во болката кај пациентите со мултиплекс склероза.

Студијата од 2012 година во која учествуваа 30 пациенти кои пушеле канабис покажа дека нивните забележани нивоа на болка биле значително пониски од оние на пациентите кои не пушеле.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *