Откриените џиновски пештери во Јужна Америка не се создадени од луѓе или геолошки процеси

На почетокот на векот, неколку огромни тунели беа откриени во Јужна Америка. Подоцна, истите тие научници открија дека не се создадени ниту од луѓе, ниту од геолошки процес.

Според Дискавер, кога професорот по геологија Хајнрих Франк возел по автопатот, забележал чудна дупка вградена во ридот на градилиштето. Френк се вратил во тунелот и влегол внатре. Должината на тунелот била 4,5 метри. Френк бил сигурен дека тунелот не бил создаден од геолошки процеси. На крајот од тунелот, на таванот била пронајдена колекција од огромни траги од канџи.

 

„Не постои геолошки процес во светот што создава долги тунели со кружен или елипсовиден пресек кој се разгранува, се крева и паѓа, со траги од канџи на ѕидовите“, изјави Френк за Discover, додавајќи дека „видел десетици пештери кои се неоргански во потеклото , и во овие случаи е сосема јасно дека животните кои дупчат не играле никаква улога во нивното создавање“.

Се верува дека тунелот, заедно со многу други пронајдени во Бразил и Аргентина, е создаден од изумрената мегафауна. Во горенаведениот случај, мегатериумите (џиновски мрзлив) веројатно ги направиле тунелите пред 8-10.000 години. Тие биле со големина на африкански слон.

 

Во областа Рио Гранде до Сул, Френк и неговиот тим откриле повеќе од 1.500 тунели направени од животни, од кои најдолгиот се протега на 609 метри и достигнува 1,8 метри височина. Тие веројатно биле направени од тимови мегатериуми во текот на неколку генерации.

И покрај нивната големина, постојат докази дека луѓето можеби ловеле џиновски мрзливи. Двесте фосилизирани мрзливи и човечки отпечатоци пронајдени во Јута беа анализирани од тим истражувачи во 2018 година. Овие траги покажуваат дека луѓето „активно ловеле мрзливи“.

„Можеби однесувањето на мегатериумот било разиграно, но човечката интеракција со нив веројатно подобро се толкува во контекст на следење и/или лов“, пишуваат палеонтолозите. „Мегатериумите би биле страшен плен. Нивните силни шепи и остри канџи им давале смртоносен дострел и посебна предност во блиска борба“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.