Откриено: Најстарите вицови на светот – па, дали би се смееле на некоја од овие древни шеги?

Се чини дека хуморот е суштински дел од буквално секое човечко суштество низ светот и низ времето. Но, што ја прави шегата смешна? И зошто воопшто се обидуваме да ги насмееме луѓето? Истражувачите направија важен чекор кон одговорот на овие итни прашања, откако ги открија 10-те најстари шеги што постојат.

Студијата на Универзитетот во Вулверхемптон покажа дека најстарата шега што постои е 4.000 години стара и е напишана во античка Сумерија.

Од антички римски шеги со„твојата мајка“ до валкани шеги за фараоните, ќе треба сами да одлучите дали овие класични вицови го издржале тестот на времето.

 

Античка шега за берберите 300-400 години п.н.е

Оваа шега доаѓа од страниците на најстарата преживеана книга за вицови во светот, текст од четвртиот век наречен „Филогелос“, што значи љубовник на смеата. Текстот им се припишува на старогрчките писатели Хиерокле и Филагриј. Еве како гласи:

„Запрашан од дворскиот бербер како сака да си ја скрати косата, кралот одговорил: „Во тишина“.

 

 

 

Класична магарешка шега, Античка Грција, 300-400 н.е

Уште една шега од Филогелос.

„Сакајќи да го научи своето магаре да не јаде, еден сопственик не му дал воопшто храна. Кога магарето умрело од глад, тој рекол: „Имав голема загуба! Токму кога научи да не јаде, умре“.

 

 

Римска шега „твојата мајка“, Антички Рим, 63 п.н.е.-14 н.е.

Римската империја била напредно општество на многу начини и, очигледно, комедијата не била исклучок. Иако денес можеби нема да го слушнете на училишното игралиште, овој римски класик е првиот пример на шега „твојата мајка“ во снимената историја.

„Императорот Август бил на обиколка на Империјата, кога забележал човек во толпата кој имал неверојатна сличност со себе“, пишува во него.

„Заинтригиран, тој прашал: „Дали мајка ти едно време била на служба во Палатата?

„Не, ваше височество“, одговорил човекот, „но мојот татко беше“.

 

 

 

Класичен мозок, Античка Грција, 429 п.н.е

Малку повисока шега доаѓа од „Едип Тиран“, драма на грчкиот драматург Софокле. Ако сте љубители на гатанки, можеби веќе сте запознаени со оваа позната реплика, која до ден денес се повторува речиси на ист начин.

За време на античката трагедија, еден лик ја дава следната реплика: „Прашање: Кое животно оди на четири нозе наутро, две напладне и три навечер?

„Одговор: Човек. Тој оди на сите четири како бебе, на две нозе како маж и користи бастун во старост“.

 

 Злобна игра на зборови, Античка Грција, 800 п.н.е

Сè уште во Античка Грција, оваа игра на зборови доаѓа од Хомеровата Одисеја, класичната приказна за тоа како Одисеј патувал дома по крајот на Тројанската војна. За време на неговите патувања, Одисеј и неговата екипа се заробени од киклоп кој се заканува дека ќе ги изеде сите.

Хомер го користи ова како поставување за малку мрачен хумор и навистина страшна игра на зборови.

„Одисеј му кажува на Киклопот дека неговото вистинско име е „Никој“, пишува во него.

„Кога Одисеј им наредува на своите луѓе да ги нападнат Киклопите, Киклопот извикува: „Помош, никој ме напаѓа!“

Никој не доаѓа да помогне.

 

 

Виц за стара брачна двојка, Непознат, 1100 п.н.е

Потеклото на оваа шега можеби е изгубено, но се потпира на тема што ја користат комичарите од почетокот на времето.

„Жена која беше слепа на едното око е мажена за маж 20 години“, пишува во него.

„Кога нашол друга жена, ѝ рекол: „Ќе се разведам од тебе затоа што велат дека си слепа на едното око“.

А таа му одговорила: „Дали само што го откри тоа по 20 години брак, слепец низаеден?“

 

 

Друг древен гребач на главата, Сумерија, 1200 п.н.е

Комедијата од античкиот свет не секогаш ја следи нашата модерна структура на шега и шегите не секогаш имаа смисла сега. Всушност, многу од овие „шеги“ изгледаат многу повеќе како загатки. Можете ли да ја решите оваа сумерска загатка?

„Тројца возачи на волови од Адаб беа жедни: едниот го поседуваше волот, другиот ја поседуваше кравата, а другиот беше сопственик на товарот на вагонот“, пишува во него.

„Сопственикот на волот одбил да добие вода бидејќи се плашел дека неговиот вол ќе го изеде лав; сопственикот на кравата одбил затоа што мислел дека неговата крава може да залута во пустината; сопственикот на вагонот одбил бидејќи се плашел дека ќе му го украдат товарот. Така сите отидоа. Во нивно отсуство, волот водел љубов со кравата која родила теле, кое го изело товарот на вагонот.

Проблем: Кој го поседува телето?“

 

Првиот секс виц, Антички Египет, 1800-1600 п.н.е.

Излегува дека некои работи навистина никогаш не се менуваат, а секс шегите се чини дека отсекогаш биле популарни. Втората најстара шега на светот е откриена во книга со приказни од Старо Египет напишана некаде помеѓу 1800 и 1600 година п.н.е.

Познат како „Westcar Papyrus“, овој древен текст содржи пет приказни за чуда што ги прават свештениците и магионичарите. Фараонот за кој се вели дека е оваа шега е кралот Снорфру.

„Како го забавуваш досадниот фараон?“

„Пуштете чамец со млади жени облечени само во рибарски мрежи по Нил и ќе го поттикнувате фараонот да оди да фати риба“.

 

 

 

Најстарата шега на светот, Сумерија, 1900 година п.н.е

Најстарата шега на светот е откриено дека е сумерска поговорка, напишана пред повеќе од 4.000 години. Ова е првото снимено хумор во историјата на човештвото.

„Нешто што никогаш не се случило од памтивек… Млада жена не прдна во скутот на својот сопруг“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *