Откриено: Првите слики од библиската локација каде што се вели дека Исус излекувал слеп човек

Откриени се првите слики од библиска локација каде што се вели дека Исус излекувал слеп човек.

 

 

 

На почетокот на оваа година беше најавено дека базенот Силоам, во јужниот дел на археолошката локација на градот Давид во Ерусалим, ќе биде отворен за јавноста за прв пат по 2.000 години.

Археолозите моментално ја ископуваат локацијата од 1,25 хектари – процес кој се очекува да трае неколку години.  Неверојатните слики нудат увид што не е лесно достапен откако Исус чекорел на Земјата пред 2.000 години. Базенот е местото каде што Исус наводно излекувал слеп човек, според евангелието по Јован во Библијата.

 

 

 

Во деветтото поглавје од книгата во Новиот завет, Исус прави глина и ја става преку очите на слепиот. Потоа му наредува на човекот да оди и да се измие во Силоамскиот базен – и човекот се враќа со чудесно обновен вид.

Се проценува дека базенот се простирал на 1,25 хектари и бил изграден во многу фази. Не е јасно дали прво ќе се отвори мал дел, што ќе ѝ овозможи на јавноста да го види процесот на ископување – или дали ќе се отвори одеднаш кога ќе заврши работата.

 

 

Зеев Оренштајн, директор за меѓународни односи во Фондацијата Град Давид, изјави за „Fox News Digital“: „Тековните ископувања во градот Давид – историскиот локалитет на библискиот Ерусалим – особено на базенот Силоам и на патот за аџилак, служат како една од најголемите афирмации на тоа наследство и милениумската врска што Евреите и христијаните ја имаат со Ерусалим“.

 

 

Првичните планови за отворање на базенот Силоам беа објавени непосредно пред новата година од страна на Израелската управа за антиквитети, Израелската управа за национални паркови и фондацијата Град Давид.
Локалитетот е изграден пред околу 2.700 години како дел од водоводниот систем на Ерусалим во осмиот век п.н.е. Тој служел како резервоар за изворот Гихон од кој водата била пренасочувана и складирана во подземни тунели.

Изградбата на базенот започнала за време на владеењето на кралот Езекија како што е наведено во Библијата во Книгата на кралевите II, 20:20, според двете израелски агенции и фондацијата Град Давид.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *