Откритие кое го доведува во прашање настанокот на универзумот: НАСА откри шест масивни галаксии кои се толку стари што не би требало да постојат

Новиот вселенски телескоп на НАСА е изграден за да ѕирне во зората на времето и да ни даде индиции за тоа како настанал универзумот. За помалку од една година, Џејмс Веб веќе нè заслепи со неверојатни слики – но сега тоа го предизвикува нашето разбирање за потеклото на галаксиите.

Тоа е затоа што опсерваторијата од 10 милијарди долари штотуку забележа шест масивни галаксии во раниот универзум кои се толку стари што всушност не би требало да постојат.

 

„Овие објекти се многу помасивни отколку што некој очекуваше“, рече Џоел Леја, доцент по астрономија и астрофизика на Стејт Пен.

„Очекувавме само да најдеме мали, млади, мали галаксии во овој момент во времето, но откривме галаксии исто толку зрели како нашата во она што претходно се сметаше дека е зората на универзумот“.

Истражувачите рекоа дека нивното ново откритие „ги поместува границите на нашето разбирање за космологијата“ и сугерира дека галаксиите пораснале масовно побрзо од очекуваното во почетокот на историјата на универзумот.

„Ние неформално ги нарекувавме овие објекти „разбивачи на универзумот“ – и тие досега го исполнуваа своето име“, рече Леја.

Тој додаде дека галаксиите биле толку големи што дошле во конфликт со 99 отсто од моделите за космологија.

 

За да се земе предвид високата маса, тоа значи дека овие модели или ќе треба да се променат, или астрономите ќе мора да го променат нивното фундаментално разбирање за тоа како се формирале галаксиите во раниот универзум. Имено, дека започнале како мали облаци од ѕвезди и прашина кои со текот на времето постепено се зголемувале. На кој начин и да одат научниците, Леја рече дека тоа ќе бара фундаментално преиспитување за тоа како настанал универзумот.

„Откривањето дека огромното формирање на галаксија започнало екстремно рано во историјата на универзумот го нарушува она што многумина од нас мислеа дека е стабилна наука“, рече Леја.

Тој рече дека меѓународниот тим истражувачи немале поим што ќе откријат кога ја погледнале првата серија на податоци на Веб од раниот универзум.

„Излегува дека најдовме нешто толку неочекувано што всушност создава проблеми за науката. Тоа ја доведува во прашање целата слика за раното формирање на галаксијата“, додаде Леја.

Новите откритија покажуваат дека шесте галаксии биле зрели како нашиот Млечен Пат кога универзумот бил само 3 отсто од неговата сегашна старост – околу 500-700 милиони години по Големата експлозија.

Веб е способен да гледа 13,5 милијарди години назад во времето – околу два милиони години по формирањето на универзумот – бидејќи има инструменти со инфрацрвени сензори кои се способни да ја детектираат светлината емитирана од најстарите ѕвезди и галаксии.

„Ова е нашиот прв поглед наназад досега, па затоа е важно да имаме отворен ум за она што го гледаме. Иако податоците покажуваат дека тие се веројатни галаксии, мислам дека постои реална можност неколку од овие објекти да се покажат како заматени супермасивни црни дупки. Без разлика, количината на маса што ја откривме значи дека познатата маса на ѕвездите во овој период од нашиот универзум е до 100 пати поголема отколку што претходно мислевме.

Леја рече дека начинот на кој астрономите ќе ги потврдат наодите на неговиот тим ќе биде да направат спектрална слика од масивните галаксии.

Ова, додаде тој, ќе обезбеди податоци за вистинските растојанија на галаксиите, како и за гасовите и другите елементи од кои се направени, што пак ќе им овозможи на експертите да создадат појасна слика за тоа колку навистина биле масивни.

„Спектар веднаш ќе ни каже дали овие работи се реални или не. Ќе ни покаже колку се големи, колку се далеку. Она што е смешно е што ги имаме сите овие работи што се надеваме дека ќе ги научиме од Џејмс Веб и ова не беше ни блиску до врвот на листата. Најдовме нешто што никогаш не ни помисливме да го прашаме универзумот – и се случи многу побрзо отколку што мислев, но еве сме“.

Откритието е објавено во списанието Nature .

  • Nove напиша:

    Sfatete deka Bog go sozdal univerzumot. Ovie se samo samodeklarirani inteligentni luge

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.