Ова би се случило ако во Македонија почнат да се возат електрични автомобили

За да се наполни батеријата на Тесла автомобил преку стандарден домашен штекер (120 волти) потребни се 4-5 дена. Затоа сите сопственици на Тесла ги користат јавните станици за полнење што се со многу поголема моќност. За седан Tesla Model 3 потребни се најмалку 20 минути целосно да се наполни на станицата за суперполначи, што значи дека некои сопственици можеле да чекаат со часови пред повторно да излезат на пат. Плус фактот дека треба да чекате додека полните и тие пред тебе да чекаат додека полнат.

 

 

 

Една фотографија од автомобилите на Тесла во редица на станицата за полнење покажува каков проблем имаа Австралијанците за продолжениот велигденски викенд и што би се случувало ако владата одлучи да ги отфрли бензиските пумпи. На австралиските патишта возат околу 198.000 електрични возила, но моментално само 3.000 јавни станици за полнење низ целата земја. Владата тврди дека работи брзо на зголемување на достапноста на брзи полначи, при што се предвидува дека бројот на локации ќе се удвои оваа година.

Ако е вака во Австралија можете ли да замислите што би се случувало во Македонија?

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *