Ова е најстарото живо суштество на Земјата: Научниците тврдат дека ова животно се појавило пред 700 милиони години

Научниците потврдија дека најстарото живо животно на Земјата еволуирало од првите животни од кои дошле и луѓето. Суштеството слично на медуза, познато како ктенофор, првпат се појавило пред 700 милиони години – во споредба со диносаурусите родени пред 230 милиони години.

Студијата утврди дека ктенофорите се најблиски роднини на првите животни и можат да се најдат како пливаат во денешните океани и аквариуми.

Ктенофорите имаат осум групи цилии, слични на пипалата, кои течат по нивните страни, кои ги користат за да се движат низ океаните додека патуваат повеќе од 6 километри под површината.

 

Даниел Роксар, професор на Универзитетот во Калифорнија и ко-соодветен автор на студијата, рече во изјавата: „Најновиот заеднички предок на сите животни веројатно живеел пред 600 или 700 милиони години. Тешко е да се знае какви биле бидејќи тие биле животни со меко тело и не оставиле директен фосилен запис. Но, можеме да користиме споредби меѓу живите животни за да дознаеме за нашите заеднички предци. Возбудливо е – гледаме назад длабоко во времето каде што немаме надеж да добиеме фосили, но споредувајќи ги геномите, учиме работи за овие многу рани предци“.

Тимот објасни дека повеќето луѓе мислат на црви, муви, мекотели, морски ѕвезди и ‘рбетници кога мислат на животни. За споредба, црвите еволуирале пред околу 500 милиони години, а ‘рбетниците се појавиле пред околу 450 милиони години.

Заедно овие се нарекуваат билатерјани, кои имаат глава со централизиран мозок, црева што течат од устата до анусот, мускули и други заеднички карактеристики. Медузите се категоризираат како животни, на кои им недостасуваат многу билатерални карактеристики – на пример, немаат дефиниран мозок и можеби немаат дури ни нервен систем или мускули – но сепак ги споделуваат карактеристиките на животинскиот живот, особено развојот на повеќеклеточни тела од оплодената јајце клетка.

 

 

За разлика од обичните медузи ктенофорите се движат со осум реда цилии распоредени на нивните страни како чешли. Вообичаен ктенофор е со дијаметар од 2.5цм.

Секој вид има карактеристичен број на хромозоми – луѓето имаат 23 пара – и карактеристична дистрибуција на гени долж хромозомите

„На почетокот, не можевме да кажеме дали хромозомите на ктенофор се разликуваат од оние на другите животни, само затоа што тие се промениле многу во текот на стотици милиони години. Алтернативно, тие би можеле да бидат различни бидејќи се разграниле пред да се појават сите други животински лози“.

Истражувачите ги здружија силите за да ги секвенционираат геномите на друга медуза како и три едноклеточни суштества кои се надвор од животинската лоза, односно не-животни: хоанофлагелати, филастерска амеба и риба паразит наречен ихтиоспор.

Неверојатно, кога тимот ги споредил хромозомите на овие различни животни и неживотни, открил дека ктенофорите и неживотните споделуваат одредени комбинации на ген-хромозом, додека хромозомите на медузите и другите животни биле преуредени на сосема поинаков начин.

„Наједноставното објаснување е дека ктенофорите се разграниле пред да се случат тие преуредувања во гените“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.