Овие 4 типа на ултра преработена храна можат да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2 многу повеќе од било кои други намирници

Ултра-обработената храна долго време се поврзува со висок внес на калории, шеќери, масти и сол. Истражувачите од Велика Британија сега идентификуваа четири специфични типови храна кои најверојатно доведуваат до дијабетес тип 2: солените закуски, преработеното месо, готовите оброци и засладените пијалоци.

 

 

 

Студијата, предводена од професорката Рејчел Батерхам од Универзитетскиот колеџ во Лондон, го испитуваше внесот на ултра преработена храна на речиси 312.000 луѓе од осум европски земји во текот на 11 години. Околу 15.000 учесници развиле дијабетес тип 2 во тој период. Секое зголемување од 10% во потрошувачката на УПХ беше поврзано со зголемување на ризикот од дијабетес за 17%. Ризикот може да се намали со замена на тој тип на храна со минимално обработена храна како јајца, овошје или преработена храна, како што се конзервирана риба или леб.

 

 

 

Истражувачите ги класифицираа ултра преработените производи во девет групи, вклучувајќи леб, солени закуски, слатки и алтернативи базирани на растенија. Тие откриле дека засладените пијалоци сочинуваат скоро 40% од внесот на ултра преработена храна за оние со најголема потрошувачка, што значително придонесува за ризикот од дијабетес.

 

 

Интересно е што одредени УПХ како леб, бисквити и житарици биле поврзани со помала инциденца на дијабетес. Марк Гантер од Империјалниот колеџ во Лондон ги истакна зголемените докази кои ја поврзуваат потрошувачката на УПХ со хронични болести како дебелината и дијабетесот. Иако оваа студија не докажува каузалност, таа сугерира дека намалувањето на внесот на УПХ може да го намали ризикот од дијабетес. Во тек е понатамошно истражување.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *