Пакистанците садат дрвја за да се заштитат од жешкото сонце и глобалното затоплување

Мулазим Хусеин е горд на дрвјата што ги засадил. Опкружен со садници во областа Клифтон во Карачи, најголемиот град во Пакистан, 61-годишниот маж се сеќава како областа пред неколку години била џиновска неофицијална депонија.

„Сега овде има зеленило и среќа, децата доаѓаат да си играат навечер, луѓето доаѓаат да шетаат“, рече тој, зборувајќи во близина на дрво во неплоден простор, од едната страна граничи со морето и високите деловни згради од другата страна.

„Во последните четири години, ги одгледувам овие растенија како мои деца“, додава тој, правејќи кратка пауза од работата за време на интензивните летни горештини.

Таткото на две деца работи на проект за урбано пошумување во државен парк во луксузната област Клифтон во Карачи, предводен од Шахзад Куреши, кој работел на слични проекти во други пакистански градови и во странство.

Тоа е една од десетиците јавни и приватни иницијативи за позеленување во Пакистан каде шумската покривка е далеку под просекот во Јужна Азија. Дрвјата апсорбираат јаглерод диоксид, чиишто емисии придонесуваат за зголемување на глобалните температури.

Целта на Клифтон е да се спротивстави на брзата урбанизација во Карачи, пристанишен град со околу 17 милиони жители, каде што брзото проширување на патиштата и зградите значи дека има се помалку простор за дрвја и паркови.

Куреши сакаше да им обезбеди сенка на жителите кои бараат засолниште од зголемените температури – топлотниот бран во 2015 година усмрти повеќе од 400 луѓе во градот за три дена, а температурите во околниот регион Синд достигнаа рекордно високо ниво оваа година.

Дрвјата, исто така, можат да привлечат локални диви животни, да ги ублажат урбаните поплави и да обезбедат нови извори на храна.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.