Пар добил близначки со различна боја на кожата, за само 7 години подоцна повторно да доживее изненадување!

Науката е полна со чуда за кои обичните луѓе не се свесни. На пример, бебињата близнаци родени од парови од мешана раса имаат шанса да имаат различна боја на кожа. Во оваа статија би сакале да ја споделиме приказната за едно семејство каде двапати се случило чудо и се родиле 2 пара дворасни близнаци.

 

1. Брачна двојка добила дворасни близнаци

 

Британска двојка од мешана раса, Дин Дурант и Алисон Спунер, направија сензационално откритие 2 пати по ред. Во 2001 година, тие ги пречекаа дворасните близнаци Хејли и Лорен, кои имаа различнa боја на кожа и боја на очи. Хејли ја доби потемната кожа на нејзиниот татко, а Лорен повеќе личела на нивната мајка со сини очи и светла кожа.

Сепак, парот добил уште еден прекрасен подарок 7 години подоцна: во 2008 година тие дочекаа уште еден пар од сестри близначки, Мија и Леа, кои изгледаат поинаку една од друга. Дури и самиот татко бил изненаден штом се родиле девојчињата, велејќи: „Нема лесен начин да се објасни сето тоа. И самиот сум сè уште во шок“. Никој не очекувал ова чудо да се повтори по втор пат.

 

2. Никој не верува дека девојчињата се близначки

Постарите сестри признаваат дека на луѓето им е тешко да поверуваат дека се близначки. Некои луѓе се само шокирани, а други можеби дури и мислат дека тоа е лага. Така, повеќето од времето, тие претпоставуваат дека Хејли и Лорен се само најдобри пријателки, а не близнаци.

Но, таквите реакции се разбирливи, бидејќи ретки феномени како овој се случуваат само еднаш во 500.000 случаи. Поради ова, на девојките никогаш не им здосадуваат запрепастените реакции на луѓето. Всушност, сакаат да ги вадат пасошите и да ги гледаат изненадените изрази на лицето.

Девојките споделуваат повеќе од само биолошка врска – тие се исто така навистина блиски во секој поглед, освен нивниот различен изглед. Близначките ја делат истата соба од нивното раѓање и не можат да си го замислат животот една без друга. За парот, да се има близнак значи да се има вистински најдобар пријател.

 

3. Феномен за во „Гинис“

Со раѓањето на помалите сестри, семејството беше внесено во Гинисовата книга на рекорди. Ваквата појава е уште поретка и сега навистина уникатна бидејќи тие остануваат единственото семејство во светот со 2 пара дворасни близнаци.

Веројатноста за раѓање на 2 пара близнаци со различна боја на кожа од исти родители е еднаква на 1:1.000.000. Нема ни статистички податоци за овој феномен, иако неговата фреквенција веројатно ќе се зголемува со текот на годините поради зголемениот број на расни мешани бракови.

Мајката на девојчињата, Алисон, признава дека помладите близнаци секогаш ги идолизираат постарите и се обидуваат да ги копираат на многу начини. За Мија и Леа, нивните постари сестри се вистински пример и сонуваат да бидат како нив кога ќе пораснат.

 

4. Како може да настанат дворасни близнаци?

Се разбира, може да прашате како тоа всушност може да се случи. Па, се верува дека мешавина од неколку гени ја одредува бојата на кожата на една личност. За пар чии претставници се луѓе од различни раси, постои шанса да се роди кавкаско или црно дете, во зависност од нивните доминантни и рецесивни гени. Неидентични близнаци може да се родат со различна боја на кожа кога 2 одделни јајце клетки се оплодуваат со 2 сперматозоиди, што значи дека секое од неродените деца има различно генетско наследство од нивните родители.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.