Пар од Орегон посвоиле ЗАМРЗНАТИ ЕМБРИОНИ стари цели 30 години и го оствариле својот сон да имаат големо семејство

Кога двојките сакаат да имаат што повеќе деца, но имаат проблеми со зачнувањето, почнуваат да размислуваат за бројни тестови, консултации со лекари, ИВФ и посвојување на веќе родени деца. Но, протагонистите на нашата статија решија да го прошират своето семејство на необичен начин – тие усвоија ембриони и ги дочекаа животите на светот кои настанале пред речиси 30 години.

 

1. Двојката секогаш сонувале да имаат големо семејство

 

Филип и Рејчел Риџвеј живеат во близина на Портланд, Орегон. Парот обожава деца, а во соништата да создадат големо и здружено семејство, воопшто не го ограничуваат нивниот број. Напротив, планираат да имаат што повеќе наследници.

Пред Филип и Рејчел да размислуваат за посвојување ембриони, парот добил три биолошки деца – Наоми, Џошуа и Елиора, кои сега имаат 8, 6 и 3 години соодветно. Освен тоа, кога двојката веќе закажала специјалистичка консултација, Рејчел неочекувано забременила по природен пат и ја добила ќерката Миријам во декември 2020 година.

 

2. Тие сакале да ги вложат сите пари во решавање на проблемот со зачнувањето

Пред да ја пречекаат својата ќерка Миријам на свет, парот сериозно размислувал за третмани за плодност. Филип и Рејчел, исто така, имале потешкотии да ги зачнат своите три постари деца и постојано барале помош од лекарите. Двојката планирала да оди по истиот пат за да го добие четвртото дете, но откако слушнале за можноста да посвојат неподигнати ембриони, за прв пат почнале да размислуваат за алтернатива на природното зачнување. Нивните планови се смениле неколку месеци подоцна кога Рејчел ненадејно забременила со Миријам. Двојката се вратила на идејата по раѓањето на најмладиот Риџвеј.

„Никогаш не сме имале во нашите умови одреден број деца што би сакале да ги имаме. Отсекогаш мислевме дека ќе имаме колку што можеме, и … кога слушнавме за посвојување ембриони, мислевме дека тоа е нешто што би сакале да го направиме“.

 

3. Посвоените ембриони биле замрзнати во 1992 година

Усвоените ембриони припаѓале на анонимна двојка која имала намера подоцна да се подложи на ИВФ. Тие биле замрзнати на 22 април 1992 година и биле складирани речиси три децении на сламки за криопрезервација во течен азот на околу -200 °F. Меѓутоа, во 2007 година, „родителите“ на ембрионите, кои никогаш не можеле да поминат низ ИВФ, решиле да ги донираат на Националниот центар за донација на ембриони (NEDS) со надеж дека друг пар ќе може да ги искористи.

Според Филип, тој и Рејчел немале цел да постават рекорд. Сакале само да им дадат шанса да се родат на бебињата кои најдолго го чекале овој момент. На 28 февруари 2022 година, петте ембриони на анонимната двојка биле одмрзнати, од кои три се покажале остварливи, а само два биле успешно пренесени.

 

4. Близнаците се родиле во октомври 2022 година

Бременоста на Рејчел поминаla релативно без проблеми и на 31 октомври 2022 година се родија петтото и шестото дете на парот, близнаците Тимоти и Лидија Риџвеј. Иако парот не го планирал тоа, раѓањето на бебињата постави нов рекорд – сега тие се најдолго замрзнатите ембриони што некогаш резултирале со живо раѓање. Рекордот е 29 години и 10 месеци. Претходниот рекордер беше Моли Гибсон, која е родена во 2020 година од ембрион кој бил замрзнат речиси пред 27 години.

 

 

5. Кога близнаците ќе пораснат Риџвејс ќе им ја раскажат оваа приказна

Филип и Рејчел се во екстаза по раѓањето на нивните најмали деца. Во иднина планираат да им ја кажат на Тимоти и Лидија приказната за нивното раѓање. Тие сакаат патувањето што го поминале нивните бебиња да биде дел од нивните животи и да ги потсетува колку се посебни.

Двојката верува дека нивната одлука да ги посвојат ембрионите наместо да продолжат да се борат со неплодноста резултирала со спасување животи кои биле заробени. На крајот на краиштата, не е јасно дали Тимоти и Лидија некогаш би имале шанса да се родат. Дури и нивниот избор на ембриони не се водел од генетските информации, туку од тоа колку долго чекале да дојдат идните родители по нив. И сега, како резултат на оваа одлука, близнаците, кои беа зачнати пред речиси 30 години, конечно имаат семејство со љубов.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.