Пиењето премногу алкохол навистина ве старее! Истражувачите тврдат дека повеќе од пет чаши вино неделно го забрзуваат биолошкиот часовник на телото!

Научниците од Универзитетот во Оксфорд веруваат дека нешто повеќе од пет чаши вино неделно го забрзува биолошкиот часовник на телото. Тие испитувале податоци од речиси 250.000 луѓе и откриле дека оние кои пиеле преку 17 единици алкохол неделно имале пократки теломери.

Теломерите се биолошки капачиња кои се наоѓаат на краевите на хромозомите кои ја штитат ДНК-та од оштетување – слично како „капачињата“ на краевите на нашите врвки за чевли го спречуваат распаѓањето.

Тие природно стануваат пократки како што старееме, што доведува до оштетување на ДНК и зголемување на ризикот од развој на проблеми како што се Алцхајмерова болест, дијабетес и срцеви заболувања. Истражувањата, исто така, го поврзуваат постоењето на подолги теломери со изгледот помлад.

 

Научниците од Оксфорд испитуваа генетски и здравствени податоци од 245.000 возрасни лица од Обединетото Кралство. Учесниците bile поделени по пол и имаle просечна возраст од 57 години, за студијата. Повеќето биле актуелни алкохоличари. Само 3 отсто тврдат дека никогаш не консумирале алкохол. Научниците бараа генетски маркери кај учесниците кои претходно биле поврзани со консумирање алкохол и нарушувања на алкохолот. Анализирајќи ги податоците, истражувачите открија значајна поврзаност помеѓу високиот внес на алкохол и пократката должина на теломерите.

На пример, оние кои пиеле 29 единици алкохол неделно, околу 10 големи чаши вино, биле една до две години постари во однос на должината на теломерите од оние кои пиеле помалку од шест единици неделно, околу две големи чаши вино.

Учесниците на кои им било дијагностицирано нарушување од употребата на алкохол, и веројатно биле тешки алкохоличари, било откриено дека имаат значително пократки теломери од контролните, што е еквивалентно на помеѓу три до шест години биолошко стареење.

Сепак, истражувачите открија дека поврзаноста помеѓу скратувањето на теломерите и внесот на алкохол се појавува само кај луѓето кои пијат повеќе од 17 единици неделно, што е еквивалентно на нешто повеќе од пет чаши вино. Ова сугерира дека оние кои пијат под оваа количина нема да бидат изложени на ризик од скратување на теломерите поврзано со пијалокот.

Како точно пиењето може да ги скрати теломерите не е познато. Но, истражувачите сугерираат дека тоа може да биде поврзано со зголемен оксидативен стрес и воспаление што може да ја оштети ДНК додека телото го обработува алкохолот.

Д-р Ричард Пајпер, главен извршен директор на добротворната организација „Alcohol Change UK“, ги поздрави наодите.

„Оваа конкретна студија покажува јасни врски помеѓу консумирањето алкохол и стареењето и укажува на можна врска помеѓу алкохолот и Алцхајмеровата болест“, рече тој.

Истражувачите се транспарентни дека оваа студија не докажува причинско-последична врска, но тие исто така даваат добро аргументиран случај за веројатниот биолошки механизам. Општо земено, постои сè поголемо тело на наука што покажува како, точно, алкохолот предизвикува толку многу лошо здравје и толку многу рани смртни случаи.

Препораките наведуваат дека возрасните не треба да пијат повеќе од 14 единици неделно – тоа се 14 единечни шолји алкохол или шест литри пиво или шише и пол вино.

 

  • strumica напиша:

    super umren sum od 2014 i sega mi kazuvate

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.