Пловечкиот „ѓубре остров“ во пацификот е 3 пати поголем од Франција! 14 фасцинантни дури и застрашувачки факти за океаните!

Поголемиот дел од површината на Земјата, поточно 70 проценти, е покриена со океан. Има многу тајни кои овие води ги кријат бидејќи луѓето успеале да истражат само 5 проценти од она што се наоѓа на дното. Непознатото е секогаш застрашувачко, па ајде да погледнеме што знаеме, бидејќи длабоките води се прилично фасцинантни.

 

1. Се наведува дека гренландските ајкули живеат до 500 години.

2. Sailfish е најбрзата риба во морето која достигнува брзина од 110 километри на час.

3. Јастозите се ефективно бесмртни.

Тие технички не стареат и ќе бидат активни на 70 години како што биле на 5 години. Тие само ќе умрат од тоа што веќе не можат да ја менуваат кожата правилно.

4. Најголемиот куп со ѓубре е 3 пати поголем од Франција.

Има пловечки ѓубре остров во пацификот кој е 3 пати поголем од Франција.

5. Во океаните има повеќе артефакти отколку музеи заедно.

Длабокото море е најголемиот музеј на Земјата: има повеќе артефакти и остатоци од историјата во океанот отколку во сите музеи во светот заедно.

Истражувавме само помалку од 5 проценти од океаните на Земјата. Всушност, имаме подобри мапи на Марс отколку на дното на океанот.

6. Најголемиот дел од кислородот на Земјата доаѓа од океанот.

Повеќето кислород на земјата доаѓа од фитопланктонот во океанот, а не од дрвјата. Исто така, џиновската лигња не била видена жива до 2001 година и во голема мера се сметала за мит пред модерната фотографија.

7. Коривреканскиот вител е трет по големина во светот.

Коривреканскиот вител во Шкотска е постојан вител кој е трет најсилен во светот. Може да произведе стоечки бранови високи 15 метри.

8. Највисоката планина во светот е во Тихиот океан наречена Мауна Кеа со димензии 10.211 метри од нејзината основа до врвот.

9. Кога би успеале да стигнете на дното на океанот ќе почувствувате тежина еднаква на тежината на 50 патнички авиони.

10. Дното на океанот е покриено со мртви и распаѓачки организми и измет на живи организми.

Не мора да е морничаво, но на дното на океанот има постојан снег направен од мртви организми кои се распаѓаат и измет на живи организми. Се нарекува „морски снег“.

11. Постои висинска разлика помеѓу Атлантскиот и Тихиот Океан.

12. Знаеме повеќе за површината на месечините, потоа за дното на океаните.

13. Плажите со бел песок на Хаваи се направени од измет на папагалски риби.

 

14. Тихиот Океан се намалува додека Атлантикот расте

Тихиот океан толку малку се намалува секоја година, додека Атлантскиот океан толку малку расте. Тоа е затоа што Северноамериканската плоча постојано се лизга на запад. Со оглед на доволно време, западниот брег на САД би можел да се сретне со Азија.