Почна на начин на кој не можеш да кажеш не: Кина успешно тестираше мозочен имплант на човек и го „претрка“ Илон Маск и неговиот чип од „Неуралинк“

Во Кина, научниците од универзитетот Цингхуа во Пекинг објавија успешно тестирање на мозочен имплант на човек кој вратил некои моторни способности на парализиран пациент. Ова го објави „South China Morning Post“ (SCMP).
Овој невроимплант се натпреваруваше со сличниот уред на „Neuralink“ на Илон Маск, додека сугерираше дополнително проширување на човечките когнитивни способности во иднина.

 

 

 

Пронајдокот се нарекува „Neural Electronic Opportunity“ (NEO) и може значително да ја подобри медицинската технологија. Според научниците, со помош на алгоритам за машинско учење, пациентот со имплант NEO ќе може самостојно да ги извршува основните дневни активности како што се пиење и јадење.

Уникатноста на уредот лежи во неговата способност дополнително да ги зајакне човечките когнитивни способности, обезбедувајќи потенцијално нови хоризонти во третманот и олеснување на условите за лицата со телесен инвалидитет.

Испитувањата на неуроимплантот започнаа пред околу 10 години, а првиот пациент бил маж кој ја загубил подвижноста на сите екстремитети по тешка сообраќајна несреќа.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *