Подводен дрон влегол во Големата сина дупка во Белизе и направил снимка што ќе го „преплаши светот“

На околу 80 километри од брегот на Белизе се наоѓа географско чудо што е истовремено неверојатно и застрашувачко, наречено Големата сина дупка. Станува збор за огромна морска дупка која била пештера, но со зголемувањето на нивото на океаните станала поплавена пред илјадници години.

 

 

 

Истражувачот Жак Кусто ја направи славна Големата сина дупка и местото на крајот стана популарно место за нуркачи. Можеби има нешто во човечкиот инстинкт да истражува џиновска дупка кога ќе ја најде, но Големата сина дупка може да ги казни љубопитните.

Нуркајќи до дното на Големата сина дупка открија човечки останки од две лица кои загинале таму. Одлучено било да се остават телата таму, а дното на Големата сина дупка да се смета за достојно почивалиште за починатите нуркачи. Имало голем број добро опремени напори за истражување на Големата сина дупка, вклучително и експедиција лансирана во декември 2018 година, каде што пар подморници се спуштиле во водите на феноменот. Отпрвин откриле дека водите се преполни со воден свет, но потоа надвор во одреден момент раздвижената подморска средина исчезнала.

 

 

 

Околу 90 метри длабоко во Големата сина дупка има слој од водород сулфид над кој водата станува многу потемна и лишена од живот.На оваа мртва точка има само мртви лушпи од морски животни кои изумреле и потонале во темните длабочини далеку од било каква сончева светлина, заедно со човечките остатоци. Експедицијата во декември 2018 година била онаа која ги открила човечките останки на двајцата нуркачи, предупредувајќи ги властите за нивното откритие.

 

 

Користејќи снимка од подводен дрон, тие успеаја да ги снимат своите откритија, вклучувајќи го и моментот кога ги пронашле телата на двајцата нуркачи. Снимката – која ќе го „преплаши светот“ – исто така го долови остриот контраст помеѓу Големата сина дупка над и под слојот на водород сулфид.

 

 

Водата над неа била преполна со живот, а под неа вознемирувачки гробишта што биле неплодни од светлина и активност. Разликата помеѓу овие два света што постојат на истото место беше остра, а на дното на дупката имаше уште едно неверојатно откритие, тиња. Не звучи многу неверојатно, но слоевите тиња на дното на Големата сина дупка помогнале да се насочат кон главните настани од историјата, вклучително и индикации за големи суши и бури околу времето на колапсот на цивилизацијата на Маите.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *