Погледнете како изгледа индиската света река Јамуна, една од најотровните води на светот!

Јамуна е втората по големина притока на Ганг по проток и најдолгата притока во Индија. Потекнува од глечерот Јамунотри на надморска височина од околу 4500 метри на југозападните падини на врвовите Бандарпанч на долните Хималаи во Утаракханд, има вкупна должина од 1376 километри и има систем за одводнување од 366.223 квадратни километри, што е 2% од целиот басен на Ганг. Се влева во Ганг во Тривени Сангам, Алахабад, каде што се одржува Кумб Мела, хинду фестивал кој се одржува на секои 12 години.
Јамуна е една од седумте свети реки во Индија. Како и Ганг, таа е многу почитуван во хиндуизмот, а капењето во нејзините свети води „ослободува од маките на смртта“. Или барем така било порако. Сега една од најзагадените реки во светот, Јамуна произведува исклучително токсична пена од индустриски отпад и ѓубре, која е преполна со остатоци од цвеќиња кои се користат во ритуалите. Капењето во оваа река, каде сега се гледа само пена, а не вода, е традиција, но тоа може да биде многу опасно по здравјето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.