Погледнете како изгледа кружниот „градинарски град“ во Данска кој изгледа како да е дело на некоја вонземска цивилизација

Овие куќи в „Гарден Сити“ изгледаат како да се од друг свет, во кој архитектурата е толку различна од нашата. „Brøndby Haveby“ или „Brøndby Garden City“ се наоѓа веднаш надвор од Копенхаген, Данска. Архитектот Ерик Мајгинд го дизајнирал концептот во 1964 година.

 

 

Овој кружен дизајн овозможува зголемување на социјалната интеракција помеѓу жителите. Покрај тоа, овие големи дворови обезбедуваат повлекување од бучниот и густо населен град, а исто така даваат можност да се препуштите на хобито за одгледување растенија и култури.

 

 

Овој прекрасен, ако не и друг свет, „градинарски град“ се наоѓа веднаш надвор од Копенхаген, Данска. Секоја заедница има распределби што наликуваат на пица кога се гледа од птичја перспектива. И тоа всушност не е место каде што луѓето можат да останат трајно. Директорот Зерак Тул објасни:

„Тоа всушност не е место каде што живеат луѓе. Тие се распределени градини – т.е. место за луѓето кои живеат во станови во градот да имаат мала парцела каде што можат да се занимаваат со градинарство во пролетните и летните месеци. Општо земено, постојат закони кои им забрануваат на луѓето да живеат во нив постојано. А куќите се мали, често се наменети да бидат половина барака/складиште за градинарски алат и само како место за седење и пиење кафе на дождливо време“.

 

 

 

Куќите се изнајмуваат, но на жителите им е дозволено да живеат во заедницата само во потоплите месеци од април до октомври.

  • Kire напиша:

    De bre…dadejte neshto novo..a ne od pred 10-15 godini…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.