Погледнете како изгледаат највисоките дрва на светот. Некои од нив се толку високи што ќе ви биде потребен авион за да ги видите целосно

Луѓето можеби имаат многу кул способности, но никогаш нема да можеме да пораснеме до 38-от кат како највисокото дрво на светот.
Но и растенијата не можат да растат вечно.

Во написот под наслов „Проучување на границите за максимален раст на дрвјата“, Џонатан Амос од научниот оддел на „Би-Би-Си“ наведува дека максималната висина што може едно дрво да ја постигне е околу 130 метри.
Како што дрвото ќе ја достигне оваа висина, ќе пумпа сè помалку вода и хранливи материи. Тие едноставно нема да бидат доволни за нов раст.
Не постои живо дрво на светот кое би пораснало до 130 метри.

Па така, ова се 10-те највисоки дрвја во светот кои моментално постојат, со фотографии и податоци за висината.

 

10. Ментоцино- 112, 20 метри

Од почетокот на 1996 година до крајот на летото 2000 година, ова дрво од резерватот Монтгомери Вудс се сметало за највисокото дрво на светот. Потоа беше преместено од својата врвна позиција со неколку повисоки дрвја.

 

9. Парадокс- 112,56 метри

Иако оваа секвоја не е највисокото дрво на планетата, таа е извонредно витка. Поради своето парадоксално тесно стебло, кое е само 3,9 метри во дијаметар, дрвото го добило своето име.

 

8. Рокфелер- 112,6 метри

Името го добил по Џон Д. Рокфелер, кој донирал 2 милиони долари на „Sequoia Salvation League“ помеѓу 1926 и 1929 година, која купила голема површина на шуми и ја спречила компанијата „Pacific Lumber“ да ја користи.

Во 1931 година, површина од околу 37,8 кв. км, наречена Рокфелер шума, стана главна компонента на државниот парк „Хумболт Редвудс“.

 

7. Лауралин- 112,62 метри

Ова е величествена секвоја, која се одликува со црвеникава боја и листовите кои гледаат надолу. Се наоѓа на 314 километри северно од Сан Франциско, а името го добило во чест на едно од дрвјата од легендата на Ј.Р.Р.Толкин.

 

6. Орион- 112,63 метри

И повторно, секвојата е меѓу највисоките дрвја. Нејзината татковина е сончевата Калифорнија, Националниот парк Редвуд. Но, каде точно да се бара Орион – управата на паркот не кажува за да се избегне приливот на туристи.

Орион веќе не е млад дури и според стандардите на дрвјата, неговата проценета возраст е 1830 години.

 

5. National Geographic Society- 113,11 метри

Проценетата старост на оваа долговечна секвоја е околу 2000 години. Во исто време, секвоиите не се најдолговечните видови дрвја.

Има малку податоци за локацијата на овој гигант – познато е само дека расте во близина на една од калифорниските реки – „Redwood Creek“.

 

4. Стратосферски џин- 113,11 метри

Кога ова дрво се појавило во светот, јас и вие, драги читатели, сè уште не постоевме. Научниците проценуваат дека стратосферскиот џин е веќе стар 1500 години, а со оглед на тоа што секвоиите можат да живеат и до 2000 години, овој достоен претставник на највисоките дрвја може да не надживее.

 

3. Икар- 113,12 метри

Како херојот на грчкиот мит, ова дрво страдало од сонцето, кое му го изгорело врвот. Оттука и неговото име. Сепак, овој детал нема да им помогне на неупатените да го идентификуваат, бидејќи во областа каде што расте Икар има стотици дрвја со изгорени врвови.

Икар е третото највисоко дрво во светот и е откриено на ист ден со Хелиос (второ на табелата).

 

2. Хелиос- 114,58 метри

Заслугата за пронаоѓањето на втората највисока секвоја во светот им припаѓа на Крис Аткинс и Мајкл Тејлор. Локација на откритието – Националниот парк Редвуд. Од неговото откритие во 2006 година и до денес, ова дрво пораснало уште повеќе, па неговата висина е нешто помала од онаа на лидерот на рејтингот.

Локацијата на Хелиос некое време се чувала во тајност, но денес се знае дека не е во шума, туку на врвот на рид.

 

1. Хиперион, највисокото дрво на светот 115,61 метар

И оваа секвоја е родена во Националниот парк Редвуд во Калифорнија. Бидејќи е највисокото дрво на светот, Хиперион не е толку стар според стандардите на дрвјата, тој, според различни проценки, бил стар од 600 до 800 години. Ова е, размислете, младост во споредба со најстарото дрво на Земјата – шилестиот бор Метусалах, чија старост надмина 4850 години.

Џиновскиот Хиперион лежи длабоко во паркот, далеку од секоја туристичка патека и зад густата вегетација. Најмалку 16 години, паркот одбиваше да ја открие локацијата на дрвото.

Но, овие мерки на претпазливост се покажаа како несигурна пречка. Многу трагачи на возбуда и пркосат на тајноста. Мистериозното дрво предизвика стотици теми на „Редит“ со коментари како „дај ми 7 милиони долари и авион и ќе го најдам“ или „размислете колку салфетки би можеле да направиме од оваа работа!“.

Конечно, во август 2022 година, претставниците на паркот Редвуд објавија дека посетителите фатени во близина на Хиперион може да бидат осудени на шест месеци затвор и парична казна од 5.000 долари.

Зошто толку остри мерки и тајност? Поентата е дека посетителите можат да предизвикаат сериозна и неповратна штета на животната средина со уништување на основата на Хиперион, зголемување на набивањето на почвата и оштетување на нејзините плитки корени, се вели во соопштението на паркот.

Не е познато дали Хиперион може да ја носи титулата најголем махагон во историјата или поголемите примероци едноставно станале жртви на дрвосечачи.

 

 

  • Vladimir напиша:

    Drvja se rastenija, a drva se iseckani za ogrev…. dajte malku gramatika…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.