Поларно мече сираче талкало исплашено на нафтено поле во Алјаска, но со исклучителна и ризична одлука Службата за риби и диви животни му даде нов живот

Поларна мечка сираче, која била пронајдена како талка во оддалечениот залив Прудхо на Алјаска, доби нов живот откако беше сместена во зоолошката градина на Алјаска во Енкориџ.

Младенчињата на поларната мечка обично остануваат со своите мајки до две и пол години, но ова изгледа дека останало сираче и не учи никакви вештини за преживување. Биолозите од американската служба за риби и диви животни биле информирани за тоа каде се наоѓа слаткото младенче и се упатиле таму за сами да ја проценат ситуацијата.

По консултација со ветеринарот од зоолошката градина на Алјаска, тимот донел тешка одлука да го отстрани мажјакот мечок, за кој се смета дека е на возраст од 10 до 11 месеци, од дивата популација. Иако не е невообичаено поларните мечки да останат сираци, бидејќи мајките мечки умираат или се одвојуваат од своите млади, ретко е луѓето да го најдат потомството.

Од зоолошката градина велат дека мечката се чини дека е во добра состојба и судејќи според неодамнешните видео снимки се чини дека максимално го користи својот нов дом кој се тркала по снегот и мразот.

„Навистина е убаво да се види дека тој веќе игра“, рече Ејми Катинг, заменик-претседател за конзервација во Polar Bears International, непрофитна организација за Anchorage Daily News. „Тоа испраќа одличен сигнал дека тој напредува“.

Одлуката била донесена животното да се доведе во зоолошката бидејќи му се чинело удобно покрај луѓето, што предизвикало загриженост за потенцијални конфликти меѓу луѓето и мечките. Откако мечката била заробена и било утврдено дека е стабилна по физички и визуелен преглед, таа била пренесена во зоолошката градина во Енкориџ која ги има потребните капацитети и искуство за да се справи со непосредните потреби на мечката.

Од зоолошката градина велат дека мечката има малку недоволна тежина со 103 килограми. Исто така, има некои мали исечоци на горната усна. Во овој момент, младенчето нема да биде јавно изложено во Зоолошката градина во Алјаска, но навреме ќе се донесе одлука од страна на Службата за риби и диви животни дали да се дозволи јавноста да дојде и да го види новото пристигнување.

„Одлуката да се отстрани оваа мечка од дивината не беше земена несериозно“, рече Дејвид Густин, водач на Програмата за поларни мечки на службата. „Отстранувањето на мечка не е добар резултат за поединецот или за дивата популација, но сметавме дека тоа е најдобриот начин на дејствување во оваа ситуација. Нашата главна грижа е благосостојбата на младенчето“, објасни Патрик Лампи, извршен директор на Зоолошката градина во Алјаска.

 

„Беше забележано како јаде лисица, а расцепите на горната усна веројатно се од таа активност. Бидејќи лисиците во областа на заливот Прудо често имаат беснило, имаме специјални процедури за продолжен карантин за ова младенче. Лисиците не се одлична диета за поларните мечки на кои обично им е потребна диета богата со масти, како што е месото од фоки“.

„Поради однесувањето на мечката околу луѓето и неговата млада возраст, тој нема да биде вратен во дивината. Иако првиот избор е поларните мечки да останат диви, ние веруваме дека модерните зоолошки градини обезбедуваат висок квалитет на живот за мечките“, објасни Катинг.

Ретко е Службата за риби и диви животни да одлучи да отстрани поларна мечка од дивата популација. Последен пат тоа се случило во 2013 година, кога машко младенче по име Кали останало сираче во Поинт Леј. Кали првично била згрижена во зоолошката градина во Алјаска, а подоцна била трајно сместена во зоолошката градина Сент Луис.

Службата за риби и диви животни е одговорна за управување со популациите на поларните мечки во Соединетите држави од 1972 година според Законот за заштита на морски цицачи и според Законот за загрозени видови од 2008 година, кога поларните мечки беа наведени како загрозени видови поради губењето на нивното ледено живеалиште.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *