Помош од регрутер доколку сакате да се вработите во голема компанија: „Еве, како да одговорите на прашањето: Каде се гледате за 5 години?“

Емили Дурхум (27), регрутер од Торонто со повеќе од 500.000 следбеници на „TikTok“, откри за тоа како кандидатите за работа треба – и не треба – да одговорат на прашањето „Каде се гледате себеси за пет години?

 

 

 

„Искреноста е најдобрата политика. Но, мора да го финиширате одговорот. Јас сум регрутер – еве како одговарате на прашањето „каде се гледате за пет години“.
Емили Дурхум, понуди стратегии за одговор на вообичаеното прашање за интервју

„Не имплицирајте дека не би сакале да работите во компанијата за пет години“, рече таа.
„Значи, не сакате да дадете одговор кој во основа вели: „Не сакам да работам овде за пет години“.

 

 

За оние кои „искрено сакаат да останат“ во индустријата во која веќе се, таа им објасни: „Ова е вашиот одговор: „Иако не сум сосема сигурна конкретно каде ќе бидам за пет години, знам дека сум длабоко страствен за маркетингот и ми се допаѓа идејата да продолжам да растам во компанија како „Google“.

Таа, исто така, советуваше како да одговорите на прашањето дали „дали сте сигурни дека не сакате да работите со таа компанија“.

 

 

Ако не сакате понуда, Емили предложи вашиот одговор да биде нешто во смисла: „Иако не сум сосема сигурна каде ќе завршам за пет години, јас сум многу страствена да продолжам да учам и да растам и навистина гледам неверојатна можност за мене да го направам ова овде. Без разлика дали ќе останам во оваа индустрија или ќе растам со компанијата во други капацитети, возбуден сум што ќе го продолжам ова патување“.

Помеѓу другите теми опфатени во нејзините неодамнешни популарни објави, Емили се осврна на тоа како да се справите со колегата кој ја „презема заслугата за вашата работа“.

 

  • Васе напиша:

    Син му на другар се запиша да студира во Словенија. Првиот ден бил на разговор со професорот и овој го прашува „колега, где видите себе у будучности“!? Уште не почнал со факултетот, а веќе му нудат работа! А не во Македонија, ако завршиш работа, ако немаш некоја врска, остана на Биро со години. Или 2 опција, че работеш како келнер, автомеханичар и сл. Со надеж, че се вработам по струка! А че завршиш како таксист!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *