Поплавена земја: Како глобалната мапа ќе се промени до 2100 година поради вискоите температури, поплавувајќи ги градовите како Лондон и Њујорк

Огромни делови од Лондон, Њујорк, Бангкок и други големи градови ќе бидат под вода до 2100 година, според застрашувачките предвидувања за нивото на морето врз основа на моменталната траекторија на пораст на глобалните температури.

Како резултат на зголемувањето на нивото на водата, глобалната мапа што ја знаеме сега треба да се промени до крајот на овој век. Крајбрежјето ќе биде изменето, а многу градови ќе станат непогодни за живеење – преселувајќи стотици милиони.

 

Со неодамнешниот извештај на Обединетите нации кој откри дека „нема веродостојна патека“ за запирање на глобалните температури да се искачат над 1,5 декрети Целзиусови („претпочитаната“ цел поставена со договорот од Париз), зголемувањето на нивото на морето како резултат на зголемувањето на глобалните температури се смета за неизбежно до 2100 година.

 

Глобалниот пораст на температурата до 2100 година би имал катастрофално влијание врз милиони луѓе ширум светот и никој нема да биде имун на ефектите. Топлотните бранови ќе траат подолго и ќе станат почести, предизвикувајќи суши и глобален недостиг на храна. Глобалната миграција ќе се зголеми, како и ширењето на болестите. И, како што се топи поларниот мраз, нивото на морето ќе се зголеми.

Научниците од Climate Central, непрофитна организација, проценуваат дека околу 275 милиони луѓе моментално живеат во области кои ќе бидат поплавени во ова сценарио. Се предвидува дека нискиот Лондон ќе биде еден од најтешко погодените големи градови во западниот свет. Може да се забележат поплавени централни делови на британскиот главен град покрај реката Темза до 2100 година.

 

Каналот Ла Манш, Северна Франција, Белгија, Германија, а потоа околу половина од Холандија, исто така, ќе бидат под вода до 2100 година. Ситуацијата е особено мрачна за нискиот регион Холандија во Холандија, познат по рамен пејзаж на канали, полиња со лалиња и ветерници. Доколку нивото на морето се зголеми во согласност со сегашните предвидувања, само центарот на Амстердам и Хаг појужно, би можеле да станат острови во инаку поплавениот пејзаж

.

 

Некои големи градови во САД, исто така, се соочуваат со катастрофа во сценариото. Зголемувањето на нивото на морето и поплавите како резултат на поекстремната активност ќе ги доведат под вода делови од Њујорк, вклучувајќи го и долниот дел на Менхетен. Некои проекции велат дека Мајами, на јужниот брег на Флорида, едноставно ќе престане да постои.

На западниот брег, јужниот дел на Лос Анџелес, вклучувајќи ги Лонг Бич и Сил Бич, се предвидува дека ќе бидат поплавени.

Со сето она што е кажано, населението во Азија се очекува да биде најнепогодено од надојдените води.

Кога станува збор за поплавите, Шангај во Кина е еден од најранливите градови во светот. Моделите сугерираат дека 17,5 милиони луѓе би можеле да бидат раселени поради глобалниот пораст на температурата. Градовите како Шангај, кои во голема мера се потпираат на инфраструктура базирана на вода, се особено ранливи.

 

Проекциите на Climate Central за пораст на нивото на морето, исто така, покажуваат дека главниот град на Тајланд, Бангкок, е целосно избришан од поплавите. Иако самото ниво на морето не би било доволно за да го потопи целиот град, целиот Бангкок би бил изложен на ризик од сериозни поплави.

 

Сепак, експертите велат дека поголема закана за животната средина е потрошувачката, која е највисока во развиените земји кои не претрпуваат големи зголемувања на населението.

„Глобалните докази покажуваат дека мал дел од луѓето во светот користат најголем дел од ресурсите на Земјата и произведуваат најголем дел од нејзините емисии на стакленички гасови“, рече Пунам Мутреја, извршен директор на Фондацијата за население на Индија. „Во текот на изминатите 25 години, најбогатите 10% од светската популација се одговорни за повеќе од половина од сите емисии на јаглерод.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.