Поранешен научник на НАСА открива на кои планети навистина би можелo да постои вонземски живот

Воден свет со кој владеат суштества слични на октопод. Планета поделена со светлина и темнина каде сонцето никогаш не изгрева. И пекол од лава каде од небото врне стопена карпа.

Ова не се описи на туѓи светови во научно-фантастични романи, ова се некои од „егзопланетите“ со најголема веројатност да засолнуваат вонземјани во моментов.

 

Десетици од овие егзопланети – планети кои орбитираат околу ѕвезди надвор од нашиот Сончев систем – кои се класифицирани како „потенцијално погодни за живеење“ или „како на Земјата“ се документирани со примамливи детали во нова книга.

Во „Alien Earths“, д-р Лиза Калтенегер, поранешен рецензент на мисијата на НАСА, пишува дека астрономските откритија во изминатите три децении значеа дека живееме во „целосно нова златна ера на истражување“.

 

Од 1992 година, кога беше откриена првата егзопланета, има уште 5.000 потврдени само во нашата галаксија. Од нив, 70 ги имаат вистинските состојки за да постои живот.

Со оглед на тоа дека некои од нив се 17.000 светлосни години – за што би биле потребни 6,9 милиони години за да се стигне со најбрзата машина направена од човекот, сондата Џуно на НАСА – д-р Калтенеге вели дека следниот предизвик на човештвото ќе биде да ја повика креативноста потребна за всушност да открие и да комуницира со вонземски форми на живот.

„Се надевам дека ќе пренесам колку ќе биде тешка потрагата по вонземски живот“, пишува д-р Калтенегер во својата книга. „Можеби дури и да не го препознаеме кога нè зјапа в лице“.

Д-р Калтенегер, кој е и основач на Институтот Карл Саган на Универзитетот Корнел и професорка, рече дека Земјата ќе мора да стане „наша лабораторија“ додека тестираме нови идеи за тоа како животот би можел поинаку да еволуира во галаксијата.

Според д-р Калтенегер, знаците на вонземски живот на други светови се „напишани во светлината на планетата – ако знаете како да ја читате“.

Додека светлината од далечните ѕвезди поминува низ или отскокнува од атмосферата на егзопланетата, како што рече таа, „хемискиот состав на атмосферата на вонземскиот свет е кодиран во светлината што пристигнуваат до мојот телескоп“.

Еве само три од далечните ѕвездени системи чии егзопланети понудија индиции во нивната светлина дека можеби имаат неоткриен вонземски живот.

Кеплер-62 – ѕвезден систем на глобалните океани

„Животот што никогаш не ги напуштил океаните би можел да биде фасцинантно почуден отколку што можевме да замислиме“, пишува д-р Калтенегер во „Alien Earths“.

И ѕвездата „портокалово џуџе“ Кеплер-62, приближно 980 светлосни години од нашиот Сончев систем, има најмалку два веројатни водни света кои орбитираат околу неа: Кеплер 62-е и Кеплер 62-ф.

Двете егзопланети се со големина на Земјата и Нептун, при што Кеплер 62-ф е една од „најперспективните планети откриени“ за поддршка на вонземски живот според истражувачки документ на НАСА од 2015 година. Но, што може да живее таму?

„Суштењата слични на октопод, седумподи, замислени во научно-фантастичната новела на Тед Чианг „Приказна за твојот живот“ од 1998 година, основата на филмот „Пристигнување“ од 2016 година, ми поминуваат низ умот кога размислувам за големите океански светови“, рече д-р Калтенегер.

 

„Животот на овие светови би бил под вода без лесен пристап до метали, до електрична енергија или оган поради металургијата. Сепак, овие светови сè уште ќе бидат прекрасни сини планети кои кружат околу портокалова ѕвезда“

Дури и без напреден вселенски живот, д-р Калтенегер се надева дека световите Кеплер-62 еден ден може да бидат одлични дестинации за човечки туризам.

„Овие светови би можеле да бидат едни од најдобрите места за сурфање во космосот“, рече таа.

 

Трапист-1 – светови на зајдисонце на блескави алги

На само 40 светлосни години од Земјата, цврсто спакуван кластер на егзопланети кои кружат околу црвеното сонце Трапист-1 се чини дека имаат три соседни светови сместени во неговата „населлива зона“ – и сите тие би можеле да поддржуваат живот, според д-р Калтенегер.

Од седумте егзопланети најблиску до Трапист-1 две најмногу го привлекоа вниманието на астрономите поради нивните благи температури и другите „точно соодветни“ карактеристики: Трапист-1e и Трапист-1f.

Со маса под 70 проценти од големината на Земјата, Трапист-1e орбитира околу своето сонце од само 4,35 милиони километри – само дел од 150,5 милиони километри помеѓу Земјата и Сонцето.

Трапист-1f, кој е само четири проценти поголем од Земјата, орбитира околу ѕвездата не многу подалеку, на само 5,8 милиони километри.

Овие вонземски светови орбитираат толку блиску до Трапист-1 – таканаречена „ултраладна џуџеста ѕвезда“, чија светлина е 2.000 пати помала од нашето сонце – што за една година околу ѕвездата потребни се само неколку дена.

„Година“ на Трапист-1e не е ни цела недела, само 6,1 дена, нешто пократко од една година на Трапист-1f, на која ѝ се потребни 9,2 дена за да го заврши својот орбитален циклус.

Некои научници, всушност, мислат дека има солидна шанса дека вонземскиот живот на Трапист-1e би можел да ја проучува нашата планета од далечина, доколку би имале телескопи кои работат толку софистицирани како телескопот Џејмс Веб на НАСА.

 

Проксима Кентаури – сонцето никогаш не заоѓа

Еден од најблиските соседи на нашиот Сончев систем, ѕвездениот систем Проксима Кентаур е оддалечен само 4,25 светлосни години, или околу една десетина од растојанието од ѕвездените системи како Трапист-1.

Светот на кој најверојатно има живот,Проксима Кентаур Б, е плимно заклучен со својата ѕвезда домаќин, што значи според зборовите на д-р Калтенегер дека тоа е планета „каде сонцето никогаш не заоѓа и не изгрева“.

Таа замислува дека животот се собира околу прстенот на постојан самрак или постојана зора, во зависност од перспективата на една личност, што ги дели светлите и темните страни на Проксима Кентаур Б – уживајќи во вистинската количина на сончевата енергија на нејзината ѕвезда за да преживее.

„Црвените подуени облаци го исполнуваат портокаловото небо, високо над виолетовата мов што ги содржи неколкуте откриени острови на хоризонтот“, пишува таа во „Alien Earths“. „Бранови плискаат на малиот дел од брегот, блескајќи на црвено светло од сонцето над нив“.

Д-р Калтенегер вели дека веројатно многу видови на оваа планета еволуирале за самите да генерираат светлина.

„Во мракот, можете само да издвоите ситни светли точки на светлина“, замислува таа.

 

Во 2016 година, д-р Калтенегер и нејзиниот колега од Корнел, д-р Џек О’Мали-Џејмс, тестираа уште една можна причина дека животот на Проксима Кентаур Б може да свети: биолошки штит што може да го заштити својот вид од неговите ѕвезди домаќини, честопати драматични соларни бури.

Теоријата беше само еден пример за тоа како д-р Калтенегер и нејзините врсници ја применуваат идејата за користење на најчудниот живот на Земјата за да се замисли разновидноста на вонземскиот живот на светлосни години од нас.

„Како суштества во најдлабоките, најтемните делови на океаните на Земјата, тие се чудно познати, а сепак воопшто не ни се познати“.

  • Васе напиша:

    Научнициве тресат зелени! Не знаат што се случува 1м под океаните, од кои само 1% се детално проучени, па се фатиле да гледаат што има на далечини од 200 и повеќе светлосни години!!! Баш вчера читав драматичен напис на интернет – „Откриена Земја 2“! На 249 светлосни години, била дупло поголема од земјата и замислете, има константна температура од 2700 степени!!!!!! Алооооооо, па кој че преживее на таја вручина???????? Бактерија?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *