Поранешниот британски премиер Тони Блер има интересна идеја: Преку зголемување на даноците, државата да ја направи брзата храна прескапа за сиромашните

Тони Блер ги повика министрите да ја оданочуваат нездравата храна и да ја направат прескапа, во новиот обид сиромашните луѓе да се заштитат од дебелината.

 

 

 

 

Поранешниот премиер повика на интервенционистичка политика за јавното здравје, со проширување на данокот на шеќер, нови давачки за храна богата со масти и сол и забрани за рекламирање.

Тој рече дека министрите треба да помогнат „да се создадат околности“ во кои посиромашните семејства избираат здрава храна и ја спореди ситуацијата со борбата против пушењето.
„Мораме да се префрлиме од услуга која ги лекува луѓето кога тие се болни на услуга која е фокусирана на благосостојба, на превенција, на тоа како луѓето живеат поздрави животи“, рече тој.

„Не можете да водите модерен здравствен систем каде луѓето ќе живеат многу подолго, освен ако не преземат одредена одговорност. Мора да им помогнете да го направат тоа. Начинот да им се помогне да го направат тоа, особено со сиромашните семејства, е да се создадат околности во кои тие можат да изберат поздрава храна“.
Оваа недела беше откриено рекорден број на млади девојчиња кои прерано влегуваат во пубертет – со некои на возраст од четири години – бидејќи експертите ја обвинуваат дебелината како клучен фактор.

 

 

Трошоците по пациент драстично се зголемуваат колку повеќе луѓето тежат, бидејќи тие заболуваат од состојби поврзани со дебелината, како што се дијабетес тип 2, рак и срцеви заболувања, според истражувањето во кое учествувале речиси 2,5 милиони луѓе.

Новите податоци покажуваат дека бројот на пати кога девојчињата биле прегледани во болница поради случаи на „предвремен пубертет“ се зголемил на 2.032 минатата година, од 1.510 претходно.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *