Последната епизода на Саут Парк напишана со помош на ChatGPT: „Длабоко учење“ завршува со скрипта генерирана од четботот на OpenAI

Креаторите на South Park искористија помош од ChatGPT на OpenAI за да ја создадат најновата епизода со наслов „Длабоко учење“.

Во четвртата епизода од 26-та сезона се прикажани неколку момчиња од класата на Стен како го користат четботот за пишување есеи и испраќање текстуални пораки до девојчињата – а завршните наслови покажуваат дека е „напишано од Треј Паркер и ChatGPT“ .

 

Вештачката интелигенција генерирала говор презентиран од Стен, кој е забележлив поради неговиот роботски звук, во кој момчето аргументира зошто луѓето не треба да се обвинуваат за користење на ChatGPT.

А неколку СМС пораки што Стен ѝ ги испратил на својата девојка исто така биле генерирани од ChatGPT.

„Длабокото учење“ започнува со тоа што учениците во основното училиште Саут Парк откриваат дека можат да користат ChatGPT за да ги завршат нивните домашни и училишни задачи за нив. Стен забележува дека Клајд неодамна се справува со дамите и го прашува како „толку знае што да ѝ испрати порака на Бебе (девојката на Клајд), со надеж дека ќе се смири со Венди.

„ChatGPT, пријателе“, рече Клајд. „Има еден куп апликации и програми на кои можете да се претплатите и кои користат OpenAI за да го прават целото ваше пишување наместо вас. Луѓето ги користат за пишување песни, пишување апликации за работа, но она за што се навистина добри е и за справување со девојка“.

 

 

Стен на почетокот се колеба, но на крајот го користи ChatGPT за да испрати пораки до Венди, која потоа се лути кога дознава. Епизодата исто така нагласува како учениците ги поминуваат сите свои задачи со помош на ChatGPT.

Голем дел од епизодата е напишана од Паркер, но се верува дека последните неколку минути се дело на четботот кога Венди открива дека пораките од Стен биле генерирани од вештачка интелигенција. Стен бара од ChatGPT да „напише приказна што се случува во Саут Парк каде што момчето по име Стен треба да ја убеди својата девојка дека е во ред дека лажел дека користел вештачка интелигенција за да ѝ испрати пораки. Сè излегува во ред бидејќи тој им кажува на сите дека не е негова вина и на крајот сите се согласуваат со него и неговата девојка целосно му простила.

 

Стан го испрати барањето до ChatGPT, кој почнува да „размислува“ и за неколку секунди одговара со чудна приказна.

„Еднаш одамна, имаше едно момче по име Стен, кое живееше во Саут Парк. Стен многу ја сакаше својата девојка, но во последно време не беше искрен со неа. Еден ден, кога Стен стигнал на училиште, му пришол неговиот најдобар пријател“, се вели во одговорот.

Стен потоа дознава дека Венди била пронајдена како користи ChatGPT од страна на наставниците и дека тоа е „мамење“.

„Видете, сите, не можеме да ги обвинуваме луѓето што користат ChatGPT. Не се тие виновни“, рече тој плачејќи ги рацете.

„Па, чија е вината? – рече Г-дин Гарисон.

„Ќе ти кажам чија. Тоа се џиновските технолошки компании кои ја зедоа отворената вештачка интелигенција, ја спакуваа, ја монетизираа и ни ја пренесоа на сите нас најбрзо што можеа за да напредуваат. OpenAI е толку моќен што мора да биде нешто што секој може да го користи, контролира и да придонесува. Или во спротивно вештачката интелигенција ќе биде контролирана од корпорации кои само сакаат неправедна предност како што тоа го прави Картмен“.

Паркер и Стоун претходно изразија интерес за вештачка интелигенција, бидејќи дуото обезбеди инвестиција од 20 милиони долари во нивното студио за вештачка интелигенција Deep Voodoo во декември 2022 година.Но, тоа навистина го истакнува напредокот на вештачката интелигенција, но исто така предизвикува страв дека четботот е подготвен да преземе бројни работни места.

 

 • Lafnesia напиша:

  DxWtIkKtJVhvtbBLKYKvkePks1LKHmL2
  XxH9yZib2C4eNicy4Q6f2TwjGa1t2lod
  I8ciWLkpyFFoLTTrtgLs1Fo2uHHaMaXV
  jDBrqyl0jyyNLFwyyu4OPQMeZR8etAL3
  Udaqt6XI9gHpLlzwRj9aqhLFGebKCSDw
  sElb8EHHIuLOhMnpYhOLvsOscI4JMYPA
  HrI6YPWyPw3kBt4RCZCpTL2LN51YeErV
  8x949CCrE4ZjgxUSUUdRPPZVwHK3PhFb

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.