Постои место на светот кадешто можете да допрете два континента истовремено. Дали знаете каде се наоѓа?

Силфра Рифт на Исланд е единственото место на Земјата каде што можете да се најдете помеѓу два континента. Овде можете да ги допрете Северна Америка и Европа во исто време.
Сместена во националниот парк Тингвелир во Исланд, пукнатината Силфра е пукнатина формирана помеѓу северноамериканските и евроазиските плочи на различна тектонска граница.

 

 

Ова е единственото место во светот каде што можете директно да пловите помеѓу северноамериканскиот и европскиот континент.
Пукнатината Силфра е формирана во 1789 година од движењето на северноамериканските и евроазиските плочи кои минуваат низ Исланд. Двете плочи се движат околу 2 сантиметри годишно, создавајќи тензија меѓу нив и земјината маса. Оваа напнатост се отстранува со периодични силни земјотреси со интервал од околу десет години. Како резултат на овој процес, пукнатините се формираат во долината Ингвелир, при што пукнатината Силфра е една од најголемите и најдлабоките од нив.

 

Оваа огромна пукнатина е исполнета со некои од најчистите води во светот – толку чиста што можете да ја пиете и можете да погледнете над 100 метри под вода. Причината за оваа исклучителна чистота е вековниот процес на филтрација – толку време и е потребно на водата да стигне до Силфра од клисурите што излегуваат од глечерот Лангекул на околу 60 километри на север, поминувајќи под земја низ проѕирните полиња со лава во регионот. Водата на ова место е многу студена – околу 4 степени Целзиусови.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.