Потврдено: Дали сте знаеле дека пиењето четири шолји кафе или чај дневно може да биде клучот за долговечноста во средовечни години?

Пиењето многу кафе и чај во средните и постарите години може да ја спречи изнемоштеноста, сугерира една студија.

Истражувачите интервјуирале 12.500 луѓе во 50-тите години во Сингапур за нивните навики за пиење кафе и чај и ги следеле до 20 години подоцна. Тие откриле дека оние кои пијат четири или повеќе шолји кафе секој ден, имаат околу половина од шансите да бидат физички изнемоштени во нивните 70-ти. И во споредба со оние што не пијат чај, дневните корисници на црн или зелен чај имале околу 18 проценти помали шанси за слабост подоцна.

 

 

 

Кога студијата го разделила чајот по вид, дневните корисници на зелен чај имале поголема корист, покажувајќи 19 отсто помали шанси за изнемоштеност, во споредба со 12 отсто помали шанси за оние кои пијат црн чај. Студијата, сепак, не разгледуваше како ставањето млеко, шеќер или вештачки засладувачи во кафе или чај ги промени овие здравствени придобивки.

Истражувачите не тврдеа дека ја докажуваат причината и последицата, но веруваат дека кофеинот може да се комбинира со други антиоксидантни соединенија во кафето и чајот за да го забави деградирањето на клетките и да ги спречи физичките здравствени состојби како срцеви заболувања и одредени видови на рак, што може да доведе до слабост.

За делумно да ја тестираат оваа идеја, тие ја разгледаа и вкупната потрошувачка на кофеин, вклучувајќи не само кафе и чај, туку и безалкохолни пијалоци и чоколадо.

Во споредба со оние кои консумирале 67,6 милиграми (мг) кофеин дневно или помалку, оние кои земале најголема количина, 223-910,4 мг на ден, имале околу 23 отсто помали шанси за изнемоштеност.
Изнемоштеноста поради старот е честа состојба кај постарите возрасни лица, а нејзините симптоми може да вклучуваат намалена енергија, губење на мускулите, слабост и бавност. Покрај тоа што е можен знак за други здравствени проблеми, изнемоштеноста може да го отежне секојдневниот живот и да ги стави постарите возрасни на поголем ризик од паѓање и кршење на коски.

За оваа студија, истражувачите користеа здравствени податоци од третиот период на следење, кој се протега од 2014 до 2017 година. Во почетниот период, просечната возраст на учесниците била 53 години, а во вториот период била 73 години.

Тие откриле дека, во споредба со возрасните кои не пијат кафе дневно, учесниците кои пиеле четири или повеќе шолји кафе секој ден за време на средната возраст (првиот временски период) имале околу половина од шансите да бидат физички изнемоштени во подоцнежниот временски период. Врз основа на анкетите, тешко е да се извлечат заклучоци за здравствените придобивки од опциите без кофеин.

Студија од 2023 година на возрасни Американци ја поддржува идејата дека придобивките се поврзани со кофеинот. Таа студија покажа намален ризик од слабост кај луѓето кои пиеле кафе со кофеин, но не и кај оние кои пиеле без кофеин.

 

 

Кофеинот може малку да варира врз основа на методите на подготовка, но шолја варено кафе  содржи околу 96 мг кофеин, додека истиот волумен на црн чај содржи околу 47 мг и шолја зелен чај има околу 28 мг. Конзерва Кока Кола содржи 34 мг кофеин, а лименка диетална кока кола има 46 мг.

За да се осигура дека резултатите всушност ги доловуваат ефектите на пијалоците со кофеин, учесниците беа прашани за широк спектар на други фактори во првата временска точка.

Тие ги вклучуваат нивните демографски карактеристики, фактори на животниот стил како што се пушењето и навиките за спиење, историја на здравствени проблеми, исхрана, консумирање алкохол и вежбање. Статистичката анализа контролирана за овие веројатно комплицирачки и збунувачки фактори.

Речиси 70 проценти од испитуваната популација пиеле кафе секој ден, така што истражувачите ги поделија со тоа колку шолји дневно пиеле (помалку од една, една, две до три и четири или повеќе).

Но, бидејќи повеќе од 36 проценти од учесниците не пиеле чај дневно, потрошувачката на чај била категоризирана како никогаш, месечно, неделно и дневно.

Во временскиот период 2014-2017 година, волонтерите од студијата беа оценувани за нивоата на слабост. Овие проценки се одговорни за губење на тежината, исцрпеност, бавност и слабост. Во овој момент, 14,8 отсто од учесниците во студијата се квалификуваа како изнемоштени.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *