Поучна приказна: Лекот за депресија

Еден ден, прелистувајќи ги старите медицински книги во градската библиотека, д-р Густаво наишол на неверојатен рецепт за депресија. Препораките на мудрите лекари толку многу го шокирале што веднаш решил да експериментира.

По само една година, Густаво станал еден од најпочитуваните и најбогатите луѓе во градот. Тој бил познат како лекар, способен да излечи  една од најстрашните болести – депресијата.

Закажувањето со него одело неколку месеци однапред, доаѓале луѓе од различни градови, но од секој пациент што го излекувал, тој барал да му вети дека нема да го открие начинот на лекување, па возбудата околу неговото име само растела, а другите доктори биле подготвени да пукнат од завист.

И тогаш еден ден еден од докторите, Енрике, решил да ја дознае тајната. Еден месец не ја скратил косата, ниту се бричел, се облекол максимално сиромашно и со сиот негов изглед кој демонстрирал целосно непочитување на реалноста, се појавил на прагот од куќата на доктор Густаво.

Пред него чекала ред една средовечна госпоѓа. Изумрен поглед, отсуство на изрази на лицето и напнатост во телото. Една минута подоцна дамата влегла во канцеларијата, оставајќи го Енрике сам во салата. На негово изненадување, таа останала на лекар само 15 минути и набрзина ја напуштила ординацијата.

Влегувајќи во канцеларијата, Енрике долго и досадно му објаснувал на доктор Густаво за изгубената смисла на животот, за неговата сопруга која го напуштила, за непризнавањето на неговите заслуги од научната заедница и за неговите пријатели.

Откако внимателно го ислушал, д-р Густаво прашал:
– Кажи ми, се сеќаваш ли на госпоѓата што беше на приемот пред тебе?

Тој одговорил дека се сеќава.

Тогаш д-р Густаво му рекол:
– Мислам дека би можел да ти помогнам. Но само под еден услов.

Енрике прашал:
– Кој услов?

Густаво му објаснил:
– Дамата која беше на рецепција пред вас е многу осамена. Таа практично нема пријатели. Ве молам помогнете ѝ да ја најде радоста на пријателството. И јас во тој случај ќе ви помогнам.

Енрике и Густаво никогаш повеќе не се сретнале. И таа госпоѓа, велат, исто така не дошла повторно кај д-р Густаво.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *