Поучна приказна: Заслужениот рај

Во едно соседство си живееле двајца луѓе. Едниот од нив водел праведен живот, се обидувал да прави добри дела, добри дела, се одрекувал на многу начини. А другиот бил насилник, живеел „на големо“ и не ги земал предвид мислењата на другите луѓе. Праведникот постојано го осудувал насилникот и бил горд на себеси што живеел поинаку.

Еден ден, насилникот видел мало дете како истрчало на патот, по кој брзо се движеле автомобили. Тој без да размислува се затрчал и излетал на автопатот, го турнал детето на страната на патот, но тој самиот бил под тркалата и починал.

А праведникот останал да живее уште долго на земјата. Кога дошло време да замине во друг свет, пред него се отвориле рајските порти. Влегол- и го видел својот сосед хулиган како седи под рајската јаболкница.

Тогаш зачудено прашал:
– Боже, како дојде овде? Живееше како што сакаше, od ништо не се одрече, направи само едно добро дело во животот! А јас го посветив целиот мој живот за да го заработам овој рај! И сега и двајцата сме тука. Дали е фер?!

Одеднаш го слушнал гласот на Семоќниот:
– Да, овој човек го заслужи рајот со само едно добро дело. Несебичен импулс на душата, благодарение на што го спасил животот на друга личност. Но, на крајот на краиштата, и вие, исто така, го заслуживте рајот со само едно добро дело. Единствениот несебичен чин во вашиот живот – кога, откако направивте добро дело, не помисливте, како и обично: „Еве уште едно дело со кое ќе го заработам рајот!“

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *