Поучна приказна: Зошто е невозможно да се изгради идеална држава?

На Платонската академија во Кареги, на часовите за дијалозите на Платон се разгледуваше темата за идеална и праведна држава. Занаетчии, чувари, владетели. Правда, проникната во целата државна структура. Идеалниот град на Платон изгледа многу привлечно.

Еден од учениците го праша наставникот:
– Дали овие идеи на Платон беа спроведени барем некаде? Некој се обидел да изгради Платонополис?

Наставникот на тоа одговори:
– Да, самиот Платон сакаше да изгради таков идеален град. Имаше и други кои сакаа. Но, досега никој не успеал.

Ученикот се зачуди:
– Но зошто? Што е причината? И дали во принцип е можен Платонополис, ако ни самиот Платон не можеше да ја спроведе својата идеја во пракса?

Тогаш наставникот рекол:
– Па тогаш, ајде сите заедно да направиме експеримент за да одговориме на вашето прашање. Апелирам до сите. Кажете ми, кој од вас би сакал да живее во идеалната држава на Платон?

Скоро сите студенти креваа раце.

Наставникот продолжи:
– И кој од вас би сакал да учествува во неговата изградба?

Тишина, а само во последниот ред е крената една рака, срамежливо и несигурно.

Наставникот тогаш рече:
– Еве го вашиот одговор. Можна е идеална држава. Но, само ако има луѓе кои се подготвени да ја создадат.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *