Повеќе од 100.000 антички монети се откриени на антички локалитет во Јапонија. Нивната вредност? Непроценлива

Археолозите на 3 ноември пронајдоа складиште од 100.000 антички монети во локалитет во Маебаши, префектурата Гунма, во централна Јапонија, објави националниот весник Асахи Шимбун, цитирајќи претставници на општинската влада на Маебаши.

Монетите се пронајдени во област каде што една компанија планирала да изгради фабрика, објави Асахи Шимбун. Според извештајот, археолозите ја ископале областа – висока половина метар и 90 сантиметри широка – и пронашле 1.060 снопови монети кои содржеле по 100 парчиња, според извештајот. Монетите биле врзани со сламено јаже.

 

 

На фотографијата од местото на ископување објавена од Асахи Шимбун се гледаат стотици сиви, тркалезни предмети и голема дупка во земјата. На местото на ископувањето се пронајдени и неколку други реликвии, според Асахи Шимбун.

Археолозите откриле дека некои од монетите датираат од Кина и датираат околу 2.000 години, според Асахи Шимбун. Тие испитале 334 монети и откриле дека монетите датираат од најмалку 44 различни години, според извештајот.
Најстарата монета која била испитана била Бан Лианг – бронзена монета која датира од кинеската империја во 175 п.н.е. – и најновата датирана од 1256 година, според Асахи Шимбун. Најстарата пронајдена монета била изгравирана со зборовите „Бан“ и „Лианг“ и имала дупка во средината.

 

 

Откритието на монетите во Јапонија доаѓа набргу откако нуркач аматер пронашол 30.000 до 50.000 антички римски монети од бродолом во Италија во ноември. И во септември, еден човек со помош на детектор за метал пронашол златни монети и накит кои датираат од 500 година од нашата ера во Норвешка.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *