Предолгото зјапање во телефонот може да ви создаде БРЧКИ! Прекумерната сина светлина може да го забрза процесот на стареење

Предолгото зјапање во телефонот може да ви создаде брчки, сугерира академска студија – откако откри дека сината светлина од уредите може да го забрза стареењето.

Речиси секој возрасен човек секојдневно е изложен на сина светлина од телефоните, работните компјутери и телевизорите.

Но, сега научниците од Државниот универзитет во Орегон открија дека кога овошните мушички се ставени под блескавата светлина 14 дена, тие покажуваат знаци на нарушена клеточна функција и невродегенерација – или стареење.
Д-р Јадвига Гибултович, биолог кој ја водел студијата, предупредува дека тоа може да има „штетен ефект врз широкиот опсег на клетки во нашето тело“.

„Нашата студија сугерира дека избегнувањето на прекумерно изложување на сина светлина може да биде добра стратегија против стареењето“, додава таа.

Претходните истражувања веќе предупредуваа дека премногу време на екранот го зголемува ризикот од дебелина и проблеми со менталното здравје. Исто така, постои загриженост дека сината светлина ги напрега очите, што доведува до заматен вид, макуларна дегенерација и катаракта – и го нарушува деноноќниот ритам што го отежнува заспивањето. Многу уреди веќе имаат вградени механизми што им овозможуваат на корисниците да ја намалат сината светлина што ја емитуваат.

Во студијата во списанието „Frontiers in Aging“ – научниците ги поделиле овошните мушички во две групи.

Едната група била изложена на сина светлина континуирано 10 или 14 дена, додека втората била чувана во постојан мрак.

Мушичките потоа биле убиени, а научниците ги испитувале клетките во нивните глави за разлики.
Оние кои биле изложени на сина светлина 14 дена имале повисоки нивоа на хемикалија сукцинат – што укажува на нарушено производство на енергија.

Тие, исто така, имале пониски нивоа на глутамат – клучот за комуникација помеѓу клетките – што научниците велат дека укажува на почеток на невродегенерација.

Мувите биле изложени на многу посилна сина светлина од онаа што ја емитуваат телефоните и лаптопите.

Но, научниците велат дека нивните резултати сугерираат дека светлината може да предизвика промени во клетките кои го забрзуваат стареењето.

Тие дури сугерираа дека сината светлина може да предизвика „прерана смрт“.

Гибултович додаде: „ЛЕД-диодите станаа главно осветлување на екраните на екраните, како што се телефоните, десктоп компјутерите и телевизорите, како и амбиенталното осветлување, така што луѓето во напредните општества се изложени на сина светлина преку „LED“ осветлувањето во поголемиот дел од нивните будни часови.

„Сигналните хемикалии во клетките на мушичките и луѓето се исти, така што постои потенцијал за негативни ефекти на сината светлина врз луѓето“.

Научниците претходно покажаа дека мушичките изложени на сина светлина ги „вклучуваат“ гените за да ги заштитат од стрес. Тие исто така откриле дека оние што се чуваат во темнина имаат тенденција да живеат подолго.

Американците поминуваат пет и пол часа на своите телефони секој ден, покажуваат проценките. И поминете уште три часа пред телевизорот.

Неколку студии предупредуваат дека сината светлина може да го оштети деноноќниот часовник – биолошкиот тајмер на кој работат сите клетки за да го одредат времето од денот.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.