Пресекот на ликовната уметност и лудилото во оригиналните дела на Лори Липтон исполнети со неверојатни детали

Лори Липтон, родена во Њујорк, се изразува преку цртање од својата четиригодишна возраст. Таа влезе во историјата како првата личност која добила диплома за ликовни уметности по цртање (magna cum laude) од Универзитетот Карнеги Мелон во Пенсилванија.

 

Откако живеела 36 години во различни европски земји, вклучувајќи ги Холандија, Белгија, Германија, Франција и Лондон, таа неодамна се вратила во својата родна земја, САД. Работата на Липтон, која е широко прикажана низ Европа и САД, е инспирирана од религиозните слики на фламанското училиште. И покрај нејзините обиди да го имитира стилот на холандските мајстори од 16 век, таа се нашла себеси како развива уникатна сликарска техника. Како студент кој патувал низ Европа, таа почнала да создава тон користејќи илјадници фини линии.

Таа признава дека нејзиниот метод на сликање е „луд“, но верува дека деталите и живоста што произлегуваат вредат за трудот. Таа забележува дека нејзините цртежи честопати треба подолго да се создадат отколку слика со иста големина и детали.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *