Престанете да варите компири во вода – Откријте го едноставниот трик што прави совршено пире секој пат

Сите мислат дека веќе го знаат тајниот рецепт за највкусно пире од компири, но новото кулинарско откритие го менува целиот процес уште од самиот почеток. Дали навистина правиме грешка уште кај првиот чекор со вриењето во вода? Време е да ја промените оваа рутина ако сакате богато пире.

Престанете да варите компири во вода – Откријте го едноставниот трик што прави совршено пире секој пат

Варете ги компирите во пилешки бујон – Богата арома уште од првиот чекор

Местото на обичната вода го зазема пилешкиот бујон и компирите уште додека вриејат впиваат неверојатно вкусни и ароматични тонови. Само додадете ги излупените и на тркалца исечени компири во 500 мл пилешки бујон (две коцки растворени во вода). Овој метод носи целосно нови димензии во вкусот на класичното пире.

Варете ги компирите во пилешки бујон – Богата арома уште од првиот чекор

Малите детали се клучни

Исечете ги компирите на тркалца дебели 1 см – ова е важно за рамномерно варење. Компирите ставете ги во изладен бујон и оставете ги да крчкаат (не нужно да зовријат јако) околу 23 минути. Најлесно ќе препознаете дека се готови кога ножот лесно ќе помине низ нив.

Тајната на кремастото пире

По цедењето, оставете ги компирите да испарат 3-5 минути под кујнска крпа. Потоа стопете 75 г путер и 50 мл млеко, и прелијте ги врз компирите пред да ги изгмечите. Ако сакате исклучително мазна текстура, пропуштете ги низ сито или употребете притискач за компири. Не мора да додавате сол – бујонот дава доволно.

Рецептот за неодоливо ппире

Еве ги точните чекори и состојки за пире за две до три лица:
4-5 компири
75 г засолен путер,
50 мл млеко
бујон од 2 коцки растворен во 500 мл вода.
Може да додадете и кромид, лук и ловоров лист за уште побогат вкус, само тргнете го ловоровиот лист пред матењето. Ова ново пире оди совршено со било кој ручек.

  • Milena напиша:

    Jas sum mlada domakinka da prasam:Sto e toa pileski bujon I od Kade se kupuva toa?Blagodaram imajte prijatna vecer.

    • Elizabeta напиша:

      Kocka za supa

      • Марјан напиша:

        Бујонот не треба да се цеди, туку да се остави да се впие целосно во компирите. За таа цел компирите треба претходно да се исечкаат на помали парчиња. На овој начин млекото и путерот не се потребни.

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на Milena Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *