Пробив во нуклеарната фузија: Британскиот реактор постави нов светски рекорд откако ослободи 69 мегаџули енергија за пет секунди – приближувајќи го светот кон „безграничната чиста енергија“

По повеќе од 40 години, британскиот нуклеарен реактор сè уште поставува рекорди. Во својот последен круг на експерименти, „Joint European Torus“ (JET), лоциран во Калхам, Оксфордшир, ослободи вкупно 69 мегаџули енергија во текот на пет секунди. Иако не е огромно производство на енергија, тоа е светски рекорд и нуди ветување за иднината на нуклеарната енергија за напојување на домовите на луѓето.

 

 

 

ЈЕТ, кој е изграден во доцните 1970-ти, содржи вртлива плазма загреана до 150 милиони келвини – 10 пати потопла од центарот на сонцето. На такви температури, атомите на водород се спојуваат во хелиум, ослободувајќи одржлива енергија во процесот што може да стави крај на фосилните горива. JET започна со работа во 1983 година, но сега треба да биде деактивиран, откако ги заврши своите научни операции на крајот на декември.

Британскиот објект, за кој се вели дека чини 30-40 милиони долари годишно, се смета за претходник на Меѓународниот термонуклеарен експериментален реактор (ИТЕР) вреден 22,5 милијарди долари што се гради во Франција.

„Последниот експеримент за фузија на JET е соодветна претстава на целата револуционерна работа што е направена во проектот од 1983 година“, рече министерот за нуклеарни и мрежи, Ендрју Боуви.

 

 

 

„Поблиску сме до енергијата на фузија од кога било досега благодарение на меѓународниот тим на научници и инженери во Оксфордшир“.

Новиот енергетски рекорд на JET беше поставен со користење на само 0,2 милиграми гориво – приближно иста тежина како едно зрно полен. Но, добиената енергија (69 мегаџули) е доволна за да се загрее водата за да се направат околу 600 шолји чај. Исто така, го собори сопствениот претходен рекорд од 59 мегаџули поставен пред повеќе од две години. Ако работи постојано на 69 мегаџули, ќе може да обезбеди струја за приближно 12.000 домаќинства на тековна основа.

JET е изграден како истражувачки капацитет за да се демонстрира ветувачкиот потенцијал на нуклеарната фузија за производство на енергија. Но, тоа би можело да биде предок на централите за нуклеарна фузија ширум светот кои снабдуваат електрична енергија директно на мрежата и електрична енергија до домовите на луѓето.

 

 

Електраните со фузија би можеле да ги намалат емисиите на стакленички гасови од секторот за производство на електрична енергија, со пренасочување од употребата на фосилни горива како јаглен и гас.  Изграден и управуван заеднички од Европа и Јапонија, JT-60SA ќе биде најголемиот светски реактор за фузија до завршувањето на ITER во Франција.

Фузијата се разликува од фисијата (техниката која моментално се користи во нуклеарните централи), бидејќи првата спојува две атомски јадра наместо да раздели едно (фисија).

За разлика од фисијата, фузијата не носи ризик од катастрофални нуклеарни несреќи – како онаа забележана во Фукушима во Јапонија во 2011 година – и произведува многу помалку радиоактивен отпад од сегашните електрани, велат нејзините експерти.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *