Проклетството на прстенот на Сеницијан: Еден прстен кој може да владее со сите

Во 1785 година, при орање поле во близина на селото Силчестер во Хемпшир, пронајден е келтски прстен, направен во 4-5 век. Златен декагон со дијаметар од 25 милиметри и маса од 12 грама, со ликот на Венера и натпис „SENICIANE VIVAS IIN DE“ („Сеницијане, живеј во Бога“). Очигледно, натписот е направен подоцна.

Десет години подоцна, за време на археолошките ископувања на 160 километри од Силчестер, на местото каде што порано стоел келтскиот храм, била откриена оловна плоча со проклетство упатена до извесен Сеницијан:

„Бог Ноденс. Силвијан го загуби прстенот и ќе му даде половина од цената на Ноденс за да го најде. Од тие што го носат името Сеницијан, никој нема да биде здрав додека не го донесе во храмот на Ноденс.“

Некаде во текот на 4 век од нашата ера, Силвијан, Римјанин кој бил стациониран во Глостершир во Англија, ги посетил сложените бањи на келтскиот бог Ноденс. Ова се наоѓало на еден рид над реката Северн во Лиднеј.

Храмовите на Ноденс го славеле римскиот и британскиот бог поврзан со морето, кучињата, ловот и трговијата.

Ноденс

Ноденс е оригиналниот збор на староирското божество, Нуада Ергетлам. Првиот крал на Туата де Данан, кој немал право да владее со Ирска од причина што ја изгубил раката за време на битка, бил поврзан со кралот рибар на легендите на Артур, нордискиот бог Ванир Нјорд и римскиот бог Марс.

Научниците сугерираат дека станува збор за истиот Сеницијан, кој, очигледно, не само што не го вратил прстенот, туку и направил нов натпис на него со неговото име.

Во 1928 година, археолозите Мортимер и Теса Вилер, започнувајќи со нови ископувања во Лиднеј, побарале совет за култот на Ноденс од професорот по англосаксонска историја и филологија од Оксфорд, Џон Р. Р. Толкин. Научниците го запознаа Толкин со историјата на прстенот. Во 1932 година беше објавен извештајот на Вилерс за ископувањата во Лиднеј, во кој беа вклучени истражувањата на Толкин. И шест месеци подоцна, Толкин ја заврши работата на ракописот за Хобитот (The Hobbit).

Силвијанус го проколнал името на лицето за кое се сомневал. Додека Голум од Хобитот сфатил дека Билбо го пронашол и го чувал неговиот прстен, па тој извикал во бес: „Крадец, крадец, крадец! Багинс! Ние го мразиме; го мразиме, го мразиме засекогаш!“

И Силвијанус и Голум го знаеле идентитетот на лицето за кое сметале дека е крадецот кој им ги украл златните прстени. И двајцата ги проколнале.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.