Пронајден гроб на жена закопана до нејзиниот маж БЕЗ ЛИК на неа: „Останува мистерија зошто нејзината глава и лице се издлабени, а останките на мажот се недопрени“

Археолозите се чудат од каде излегоа останките на жена, стари 1.000 години, закопани до нејзиниот сопруг, но со издлабени лице и глава.

Парот бил откопан во поранешната кралска палата Хелфта во Ајслебен, во германската покраина Саксонија. Наводната невеста, лежела до својот малку покрупен сопруг.

 

 

 

Сè уште не е јасно како и кога починале, но најчуден беше фактот што на сопругата и недостасуваат сите коски од лицето додека лицето на нејзиниот сопруг останало недопрено. За жал, до сега, причината за лицето на невестата останува мистерија.

Археолозите моментално ги испитуваат остатоците во лабораторијата за да се обидат да го откријат овој „ладен“ случај стар 1.000 години. Експертите навистина заклучиле дека парот бил со благородна крв поради „кралската опрема“ што ја поседувал сопругот.

 

 

 

„Меѓу другото, тие нашле нож, комплет за појас и опрема за таканаречениот службен персонал, како што се оние што ги носат генералите, на него“, изјави археологот Феликс Бирман од Државната канцеларија за заштита на споменици и археологија во Саксонија-Анхалт.

 

 

Поубавата половина на мажот, во меѓувреме, била погребана без имот – феномен што Бирман го сметал за сосема „невообичаен“ за благородничка.

Неговата единствена теорија беше дека таа и нејзиниот брачен другар биле антички приврзаници на христијанството, кое традиционално избегнувало да биде погребано со дел од имотот. Сепак, ова не би објаснило зошто трупот на сопругот бил толку уредно украсен.

 

Ова е првпат археолозите да пронајдат неограбена гробница на местото на антички римски град.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *