Пронајдена е Ноевата арка? Археолозите откриваат „урнатини“ во облик на брод во Турција, датираат од пред 5.000 години – истиот период како и библиската поплава

Археолозите веруваат дека се чекор поблиску до потврдување на почивалиштето на Ноевата арка.

Тим кој ископува геолошки формации во Турција има застарени примероци од карпи и почва за кои веруваат дека содржат урнатини од арката, што според анализите се нашла таму во исто време и кога била Библиската поплава.

 

Проектот започнал во 2021 година и е во тек, но првичната анализа утврди дека примероците содржат глинени и морски материјали и морска храна. Според истражувачите, овие резултати значат дека човечката активност била присутна на тумбата во облик на чамец помеѓу 5500 и 3000 п.н.е.

Библијата тврди дека бродот завршил на „планините Арарат“ во Турција по 150-дневната поплава на Земјата која го удави секое живо суштество на неа што не беше сместено во дрвениот брод.

 

Геолошката формација лоцирана во областа Догубајазит во Агри е потенцијална локација откако беше откриена во 1956 година. Планината е највисокиот врв во Турција, висок 5029 метри и издлабен како ковчег.

Се вели дека бродот е долг до 156 метри, широк 26 метри и висок 15 метри.

 

Тим експерти предводени од Техничкиот универзитет во Истанбул (İTÜ), Универзитетот Ендру и Универзитетот Агри Ибрахим Чечен (AİÇÜ) работат на локацијата речиси една година, собирајќи примероци за кои веруваат дека го имаат клучот за потврдување на библиската приказна.

Првиот дел од нивната работа започна во декември 2022 година, кога собраа 30 примероци од фрагменти од карпи и почва што ги анализираше лабораторијата ITU.

 

Проректорот на AİÇÜ, професорот Фарук Каја, рече: „Според првите наоди добиени од студиите, имало човечки активности во регионот уште од халколитскиот период помеѓу 5500 и 3000 година п.н.е. Познато е дека потопот на пророкот Ное се случил пред 5.000 години. Во однос на запознавањето, се наведува дека и во овој регион имало живот. Ова беше откриено во лабораториските резултати. Уште не може да се каже дека бродот дефинитивно се совпаѓа со датумот на поплавата. Треба да работиме долго време за да го откриеме ова“.

Сепак, д-р Ендру Снелинг од Универзитетот во Сиднеј, претходно изјави дека планината Арарат не може да биде локацијата на арката бидејќи планината се формирала дури откако водите од поплавите се повлекле. Иако се смета за историски настан, повеќето научници и археолози не веруваат во буквално толкување на приказната за Арката.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *