Пронајдено ново библиско поглавје во текст стар 1.750 години

Историчарот Грегори Кесел од Австриската академија на науките пронајде ново поглавје од Библијата во преводот на Евангелието по Матеј стар 1750 години. Скриениот текст е пронајден како дел од проектот Синајски палимпсести. Вклучените истражувачи се обидуваат да обноват ракописи кои биле избришани и препишани од книжници во 4 до 12 век од нашата ера.

Кожните листови, од кои претходниот текст бил измиен или изгребан, биле доста вообичаени поради недостигот на материјали за пишување. Меѓутоа, со векови подоцна, текстовите зачувани во Ватиканската библиотека може да се обноват со осветлување на страниците со флуоресцентна светлина, што го направија истражувачите откако дешифрираа 74 ракописи.

 

 

Последното откритие беше посебно затоа што содржеше постар превод на „Codex Sinaiticus“. Овој превод за прв пат е напишан во 3 век од нашата ера и препишан во 6 век, и сè уште не е целосно објавен, но содржи повеќе детали од грчкиот превод на Матеј 12. Така, оригиналниот стих вели: „Во тоа време Исус минуваше низ посеаните полиња во сабота; Неговите ученици огладнеја и почнаа да берат класје и да јадат“ (12.1).

Во постариот текст, помеѓу 11-то и 12-то поглавје, пишува: „Во тоа време Исус одеше низ посеаните ниви во сабота; Неговите ученици станаа гладни и почнаа да собираат жито, да го мелат во рацете и да го јадат“. Овие разлики докажуваат дека древното христијанство не било поправено и дека различни верзии на приказните за Исус кружеле во раната црква. Можно е Кесел на крајот да најде други разлики додека го проучува античкиот ракопис.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *