Пророштва за крајот на светот: Зошто визиите на Ванѓа, Нострадамус и Кејс се толку различни едни од други?

Од античко време, луѓето страсно сакале да ја знаат иднината. Во исто време, тоа е чудно, но поради некоја причина повеќето луѓе се заинтересирани за крајот на светот и за хорор приказните поврзани со него. Сепак, едноставно е да се објасни – сè има почеток и крај. Се раѓа секое живо суштество, а по одреден период поминува. И ова не се однесува само на луѓето, цивилизациите, нациите, световите се раѓаат и умираат.

 

Еден ден и нашиот свет ќе исчезне. Но, како, разни пророштва ни кажуваат за ова. Еве едно чудо – иако предвидувањата беа направени од еминентни, авторитетни и универзално почитувани пророци, тие се разликуваат по нивната содржина.

Зошто се случува ова?

Пророштвата на Ванѓа

Сите се сеќаваме на баба Ванѓа. Таа почина во друг свет пред четврт век, но нејзиното име сè уште се слуша, бидејќи Ванѓа своевремено правела повеќе од илјада предвидувања. Повеќето од нив се остварија.

Баба Ванѓа не сакала да прави глобални прогнози, таа повеќе работела со луѓе, примала стотици луѓе дневно и успевала да им помогне на многумина. Затоа луѓето се сеќаваат на слепата бајачка и сè уште бескрајно веруваат во сите нејзини зборови.

Ванѓа предвиде дека еден ден голем метеорит ќе падне на Земјата и ќе ја уништи нашата цивилизација. Силниот удар ќе испрати огромна количина прашина и други отпадоци на небото. Тие ќе го покриваат Сонцето три долги години. И без светлина и топлина, сите живи суштества ќе умрат.

И тоа не е се. Поради ударот на колосална сила, во океанот се формира огромно цунами, кое неколку пати ќе ја обиколува Земјата додека не се смири. Како резултат на тоа, многу области на копно засекогаш ќе исчезнат под дебелината на океанските бранови.
Патем, научниците не ја исклучуваат оваа можност. Ако некое небесно тело се судри со Земјата, човештвото практично нема да има шанси за живот.

Нострадамус и Њутн

Претскажувачите од минатото најчесто биле астролози или добро образовани луѓе. И Нострадамус и Њутн се одликуваа со остриот ум и способноста да размислуваат надвор од кутијата. И двајцата беа крајно религиозни.

Спојувајќи ги науката и црковните догми за Апокалипсата, тие донесоа свои заклучоци за крајот на светот. Светото писмо кажува многу за последните времиња и за Судниот ден. Свети Јован Богослов во своите „Откровенија“ детално ги изложил своите визии за тоа како сè всушност ќе се случи.

Но, неговите „Откровенија“ се толку исполнети со алегории што теолозите сè уште не можат да формулираат јасна слика за Апокалипсата. Секој ги разбира пророштвата на Свети Јован на свој начин. Њутн многу внимателно ја проучувал Библијата и врз основа на неа го дал своето предвидување за крајот на светот. Нострадамус повеќе се потпирал на астрономски пресметки.

И двајцата донесоа приближно исти заклучоци. Предвесници на Апокалипсата ќе бидат низа деструктивни природни катастрофи. Тие ќе се случуваат сè почесто, уништувајќи градови и предизвикувајќи бројни жртви.
Преживеаните луѓе ќе бараат нови земји за живеење. Протокот на мигранти ќе се прелее во други земји, а никој нема да биде среќен со бегалците. Ќе избијат конфликти меѓу луѓето за храна, вода и ресурси, а еден ден интензитетот на страстите ќе започне смртоносна битка. Ќе се користи најмоќното модерно оружје кое на крајот ќе го уништи целиот свет.

Њутн додаде дека само оние кои навистина веруваат во Бог можат да преживеат. На крајот на краиштата, Светото Писмо вели дека Господ нема да ги остави своите деца и по Страшниот суд тој дефинитивно ќе им организира Рај на Земјата. Останатите ќе умрат.

Патем, и Њутн и Нострадамус не исклучија дека природните катастрофи ќе резултираат со уште една голема поплава. Тоа е љубопитно, но со нив се согласуваат и други пророци, кои може да се наречат наши современици.

Предвидувањата на Едгар Кејс

Најголемиот американски визионер од минатиот век беше наречен „заспаниот пророк“. Тој ги правеше сите свои предвидувања додека беше во длабок транс. Во исто време, после тоа воопшто не се сеќавал што кажувал. До него секогаш имало стенограф, чија должност беше да го сними секој збор изговорен од Едгар Кејс кога тој случајно или намерно ќе западне во транс.

Сите овие записи се зачувани, а потомците веќе можат да го проценат она што било предвидено пред сто години и успеало да се оствари. И можеме да кажеме – многу се остварија.

Едгар Кејс веруваше дека човештвото ќе биде уништено поради силните земјотреси кои ќе започнат еден по друг низ целиот свет. Секако, земјотресите ќе бидат проследени со вулкански ерупции и силни поплави.

„Бунтот на Земјата“ на крајот ќе доведе до радикална промена на географскиот пејзаж. Многу земји ќе одат под вода, а некои едноставно ќе се распаднат. Поточно, Северна Америка ќе се претвори во збирка на мали острови.

Различни причини за апокалипсата

Но, зошто сите пророштва за крајот на светот се толку различни едни од други? Нив ги поврзува само една карактеристика – смртта на човечката цивилизација.

Истражувачите и научниците за пророштвата направија голем број претпоставки. Можно е секој пророк да не ја видел целосната слика за тоа што се случува, туку само мало парче. На пример, може да се претпостави дека метеоритот на Ванѓа ќе предизвика серија земјотреси што ги видел Кејс, како и цунами за кои пишувале Нострадамус и Њутн.

Постои уште една хипотеза. Сите знаеме дека иднината е променлива, односно може да се промени. Пророците од минатото ги гледале идните настани од перспектива на нивното време.

Нашата иднина е под влијание на многу фактори. Многу е веројатно дека се случил некој настан, можеби сосема незабележан, но кој се покажал како многу значаен и важен за промена на иднината.

Затоа, не треба ни да размислувате како и кога нашата цивилизација ќе исчезне. Денес пророците велат едно, но утре се може да се промени, и тоа радикално.

Треба да размислите и за позитивното. Знаете дека мислата е материјална, и ако добро размислите за нешто, тогаш на крајот тоа ќе се случи? Па зошто да замислуваме негативни сценарија кои Господ знае дали би се оствариле?