Провокација за најпаметните: Само луѓето со коефициент на интелегенција над 120 можат да го решат ова!

Задача за луѓе со коефициент на интелигенција над 120. Оваа задача е искористена за интервју во „Apple“ и „Samsung“.

Алпинистот е на карпа висока 100 метри. Во средината на карпата на височина од 50 метри расте дрво. Алпинистот од опремата има јаже долго 75 метри и нож. Како може да се симне од карпата?

Ги очекуваме вашите решенија во коментарите.

 

 • Aco напиша:

  Jazeto ke go vrzes od prvoto drvo do podolnoto , Sto e 25 m od prilika i ke se simnes prvo n’a vrvot n’a podolnoto drvo. I drugite 50m od jazeto ti Sé za do podot n’a zemja. Blagodaram

 • intelegencija напиша:

  Ke isece 25 metra od jazeto, ke go vrze na gornata palma vo cvor a na drugiot kraj ke napravi prsten. Niz prstenot ke go protne ostanatiot del od jazeto 50m so dvata kraja da stignat do dolniot greben, dolnata palma (25+50/2 =50). Koga ke se simne ke go izvadi 50 metarskoto jaze niz prstenot i so tie 50 metra jaze moze da se simne do celta.

 • Nenad напиша:

  Ke go vrzam jazheto na golemoto drvo, ke se spustam dole, potoa ke se kacam na vrvot od pomaloto drvo, ke go skinam jazeto do kaj sto stigam, i taka ke dobijam uste dopolnitelni 25m od drvoto, i 25m od visokot na jazheto, vkupno 50m, tocno za da se spustam do dole 😀 Pozdrav

 • psycho напиша:

  ste slusnale nekad za jazli koj sto ne se odvrzuvaat dodeka se zategnati a se odvrzuvaat koga ne se ?

 • point напиша:

  со јаже 🙂

 • zoki напиша:

  ke ripnam edna lasta, koj ke vrzuva jazinja

 • Igor напиша:

  Sto ima da se kacuvam po karpi.

 • Iq напиша:

  Kje spadne na ist način kako sto se kačil, a jazeto mu e samo za ako mu popustat klincite koi gi zabil za da se kači

 • Lenin напиша:

  Nema potreba od nozot. Bidejki gornoto drvo e nakriveno moze da se koristi kako lost. Od ednata strana ke se vrzi a drugata ke ja prefrli preku drvoto. So postepeno otpustanje ka se spusti kaj drugoto drvo. Potoa ke go vrza jaseto za toa drvo i ke se spusti. Poz

 • велес напиша:

  алпинистот го врзува јажето на средина на горното дрво и се спушта надоле до местото каде почнува долното дрво, на кое го врзува остатокот од јажето т.е 25метри. Се качува нагоре кон горното дрво и некаде во средината го сече јажето и така паѓа но бидејќи јажето е врзано на долното дрво успева да се задржи на јажето. Така доаѓа до долнот дрво, ги спојува двете јажиња 25м+25м и успева да се спушти од долното дрво до подножјето.

 • Ljube напиша:

  Kako So se kacil taka i Ke si slezi…

  • Zoro напиша:

   Go praviš jažeto na dve polovini 75÷2= 37.5m. so toa gornoto drvo da e vo sredina na dvata kraja od jažeto.
   Se spuštaš na vrvot od vtoroto drvo i go otpuštaš edniot kraj na jažeto i vlečeš so drugiot kraj i dobivaš 75 metri jaže .
   Se simnuvaš od vrvot na vtoroto drvo i se naogaš na 50 metri.
   Go vrzuvaš za vtoroto drvo jažeto od 75 metri i se spuštaš do dolu.

 • Debil напиша:

  Ke go vrze jazeto za se i ke go prefrli preku drvoto i ke se spusta po princip na cekrek isti i so vtoroto drvo i ke se spusti i ke mu ostanat 75 metra jaze

 • Debil напиша:

  Ke go vrze jazeto za sebe i ke go prefrli preku drvoto i ke se spusta po princip na cekrek isto i so vtoroto drvo i ke se spusti i ke mu ostanat 75 metra jaze

 • G напиша:

  Ке направи јамка од јажето и ке се обеси на првото дрво,по некое време конечно ке го симнат до доле…

 • Pero напиша:

  Koj go teral da se kacuva? Neka sedi tamu.

 • drag напиша:

  Ќе го направи јажето вудве, и не мора да го врзува, ниту сече, само ќе го опфати зобиколи на првото дрво, и држеќи се на вудве јажеињата, ќе слезе до средната точка, потоа само, ќе го трегне јажето оти не е врзано и ќе слезе до долу. Ножот во задачата е само мамка.

  • drag напиша:

   Грешка, Ќе го сече јажето на два дела 50м (кое ќе го користи потоа вудве) и вториот дел останува 25м . Тие 25м вишак јаже ќе го врзи на дрвото, а на дугиот дел ќе направи прстен јамка. Ќе се спушти со него 25м, а потоа низ прстенот, ќе го провне вудве јажето, и ќе се досопушти до 50м. Потоа низ прстенот лесно ќе го извлече 50м јаже со кое ќе се доспушти додолу.

 • ati напиша:

  одсекувас една третина. едниот крај го врзувас за горната палма а на другиот крај се прави јамка низ која се протнува остатокот од 50 метра или две третини јазе кое е пола од едната страна а пола од другата срана на јамката сто би се рекло дупло поставено за да се добие 50 метра збирно а истовремено да мозе да се извлече ова 50 метарско парче за да послужи за симнување до долу…

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.