Провокативна уметница од Италија со цртежи кои покажуваат што не е во ред со современото општество

Нешто дефинитивно не е во ред со нашиот свет. Денес, тежината на една личност во општеството често се одредува не од неговата компетентност и добри дела, туку од општествениот капитал. Кој има повеќе претплатници е кул. Примитивни радости, површни врски, фиксација на странци, а не на одобрување на саканите – сето ова е за нас. А хулиганската уметница Елија Коломбо во своите саркастични илустрации многу соодветно забележува колку криво функционира логиката на современото општество.

„Недостижно задоволство“

Елија не е само дизајнер, таа е и филозоф. Две такви различни едукации ѝ помогнаа на Италијанката во своите дела да ја изрази вознемиреноста и незадоволството на многу луѓе. И вие, веројатно понекогаш се чувствувавте како да не го живеете сопствениот живот? Дека се е однапред одредено, патеките се однапред одредени и не преостанува ништо друго освен да се оди по безбедната рута. Но, дали е ова вистинскиот избор?

 

„Дигитални илузии“

На Коломбо не ѝ се допаѓа кога во интервјуата се обидуваат да ја претстават како изложувач на проблемите од нашата ера. Вели дека слика она што ѝ пречи, а не наметнува свои идеи за доброто и злото. Не сака вредносни проценки.

 

„Стандардизирани соништа“

 

„Егосаурус“

Елија работи под псевдонимот gebelia, кој е инспириран од Симпсонови и во суштина е игра со зборови на италијански. Коломбо ја споредува потрагата по инспирација со риболов. Тука нема потреба да се гужвате, важно е да можете да чекате и да не го пропуштите вистинскиот момент. Таа ги сака филмовите на Вуди Ален и музиката на Пинк Флојд и Радиохед, а живее од нарачки и продавање на својата работа како NFT. Специјално избравме десетина од нејзините најдобри илустрации кои предизвикуваат размислување.

 

„Еднаквост“

 

„Тренинг за имагинација“

 

„Вештачки живот“

„Интеграција“

 

„Засекогаш заедно“

„Избери го својот живот“

„Божиќно расположение“

„Натрапник“

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *