Првата еднобојна жирафа видена во дивината: Младото животинче без шари е видено со својата мајка во Африка

Првата еднобојна жирафа е видена како шета низ рамнините во Африка, само неколку недели откако зоолошката градина во Тенеси објави дека се родила жирафа на која исто така и недостасувале шари.

 

 

 

Фотограф направил слики од младото животинче кое трча покрај неговата мајка во приватен резерват за дивеч во Намибија.

 

 

Последен пат еднобојната жирафа се појавила во центарот на вниманието беше во Токио во 1972 година.
Шарите се уникатни за секое животно, што ги прави збунувачки за предаторите.
Дамките и шарите на жирафата помагаат да се камуфлираат во дивината, но шарите обично се наоѓаат на концентрирана површина на крвните садови што му овозможуваат на животното да испушта топлина и да ја контролира телесната температура.

 

 

Иако е вообичаено варијациите на боите или промените во шаблоните на точки или ленти да се забележат кај различни видови, причината често е непозната.

Недостатокот на дамки се должи на генетска состојба наречена леукизам, која ги блокира клетките на кожата да произведуваат пигменти.

Еднобојбата жирафа е една од само околу 117.000 останати во Африка, бидејќи животното сега е исчезнато во најмалку седум земји – останати се само четири различни видови.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *