Првата слика што ја видовте овде ќе ви открие каква моќ на умот поседувате

Психобиологот и добитник на Нобеловата награда Роџер В. Спери откри дека 2-те хемисфери на мозокот – левата и десната – функционираат поинаку, а начинот на кој размислувате зависи од тоа која од страните е доминантна. Врз основа на неговото истражување, постојат бројни тестови кои можат да го одредат вашиот процес на размислување и особини на личноста.

Направете го овој тест и запознајте малку повеќе за себе.

Набрзина погледнете ја фотографијата. Кое животно прво го видовте?

 

Сега скролајте подолу за да дознаете повеќе за тоа како функционира вашиот ум врз основа на кое животно сте го виделе прво.

Глава на тигар

Левата хемисфера на вашиот мозок е поактивна од десната. Вие сте аналитичка личност, многу ориентирана кон целта и организирана. Кога се соочувате со проблем, имате тенденција да бидете логични, калкулативни и објективни.

Меѓутоа, понекогаш, бидејќи знаете дека одлуката што сте ја донеле е донесена по многу размислување, имате тенденција да бидете непопустливи. Затоа, препорачливо е да го слушнете мислењето на другите и исто така да го земете предвид. Запомнете дека малку понизност оди далеку.

Карактеристики на вашата личност:

  • Планирано: работите ги правите на правилно испланиран начин, како во список со задачи.
  • Прецизно: Имате јасни цели и сте јасни за патот што треба да се оди за да ги постигнете.
  • Рационално: Емоциите и чувствата не ве спречуваат да ги постигнете вашите цели.
  • Логично: Имате способност за математика, наука и идеи за секвенционирање.
  • Реално: Вашиот свет е многу реален. Во него нема место за бајки и фикција. Слично на тоа, колку и да им изгледаат високи вашите цели на другите, знаете дека тие се реални и остварливи.

 

Мајмун што виси

Десната хемисфера на вашиот мозок е поактивна. Вие сте креативна личност која е полна со иновативни идеи. Кога ќе се соочите со некој проблем, повеќе се потпирате на вашата интуиција (која почесто е точна) отколку на критичкото размислување.

Совршено знаете дека секој чекор што го правите во вашиот живот е лекција за вас, а тоа значи дека дури и губење е чекор кон постигнување на вашите цели. За вас, патувањето е поважно од целта. Бидејќи сте сонувач, често се губите во сопствената земја од соништата. За вас е од суштинско значење да добивате проверка на реалноста од време на време и да посветите малку повеќе внимание на светот околу вас.

Карактеристики на вашата личност:

  • Импулсивно: работите ги правите спонтано. Имате вештина да размислувате и преземате акции „надвор од кутијата“.
  • Емотивно: Многу се грижите за многу многу работи. Поминувате време размислувајќи и дејствувате врз основа на чувствата.
  • Креативно и уметничко: Вешти сте во музика, уметност и други креативни дисциплини.
  • Интуитивно: Не правите список со задачи и не го почитувате правилникот. Проблемите ги решавате интуитивно.
  • Сонливо: Имате соништа за живот, а не цели, и вложувате труд за да ги остварите тие соништа, честопати успевате.

Запомнете дека 2-те хемисфери на мозокот не работат изолирано, туку тие работат заедно и се надополнуваат една со друга. Значи, иако може да изгледате дека поседувате повеќе особини кои може да се идентификуваат со една од хемисферите, сигурно ќе поседувате и особини од другата хемисфера.