Психолошки експеримент кој натерал двајца непознати да се заљубат еден во друг, а денес се користи како терапија во врските

Дали верувате во љубов на прв поглед? Или мислите дека прво треба подобро да запознаете некоја личност за да се појават некои чувства?  Ви раскажуваме за еден интересен експеримент, по кој двајца сосема непознати веднаш се заљубиле еден во друг.

Овој психолошки експеримент го спроведе психологот Артур Арон, кој побарал од жена и маж да се гледаат во очи четири минути, а потоа да одговорат на прашања. Кога експериментот завршил, испитаниците признале дека се заљубени. Денес, прашањата на Артур Арон се користат како терапија за да се освежат чувствата на веќе воспоставените парови. И еве ги:

 

1. Кога би можеле да поканите апсолутно некого на вечера, кој би бил тој?

2. Дали некогаш сте сонувале да станете позната личност? Во која област би сакале да постигнете популарност?

3. Дали составувате говор пред да се јавите на некого? Зошто го правиш ова? А зошто не го правиш тоа?

4. Како би сакале да го поминете вашиот навистина совршен ден?

5. Дали пееш кога си сам дома? Дали му пееш на некој друг? Кога пееше последен пат?

6. Дали сте размислувале за смртта?

7. За што се чувствувате најмногу благодарни во вашиот живот?

8. Обидете се да му кажете на партнерот целиот свој живот за не повеќе од четири минути и обидете се да кажете за себе колку што е можно подетално.

9. Сакате да се разбудите утре со некоја нова способност? Што би била таа?

10. Ако ви се даде можност да промените нешто во вашето воспитување, што би сакале да промените?

11. Ако една кристална топка може да ја открие целата вистина за вас, да ја раскаже вашата животна приказна или да ги открие настаните од вашата иднина, што би сакале да знаете?

12. Дали имате некој сон што не можете да го исполните долго време? Зошто сè уште не можете да го спроведете?

13. Кои се трите заеднички нешта на вашиот партнер и вие?

14. Кое го сметате за најважното достигнување во вашиот живот?

15. Што најмногу цениш кај твоите пријатели?

16. Ако знаевте со сигурност дека ќе доживеете деведесет години и ако ви беше дадена гаранција дека во последните шеесет години можете или да го задржите умот или да задржите одлично тело, тогаш кој би бил вашиот избор?

17. Колку членовите на вашето семејство се блиски еден до друг? Дали вашето детство беше подобро од било кое друго?

18. Кое сеќавање од минатото е најзначајно за вас? Какво застрашувачко сеќавање имате?

19. Ако ви кажат дека ќе умрете во текот на следната година, што би се обиделе да промените во вашата сегашност? Зошто?

20. Обидете се да наведете 5 позитивни квалитети на вашиот партнер, кажувајќи ги еден по еден.

21. Што значи за вас зборот „пријателство“?

22. Што значи љубовта за тебе? Што е со наклонетоста? Каква улога играат тие за вас?

23. Каков е твојот однос со мајка ти? Што мислиш за неа?

24. Формулирајте и кажете три реченици кои започнуваат со зборот „ние“.

25. Кажете му на вашиот партнер што веќе ви се допаѓа кај него.

26. Кажете му на вашиот партнер за некој личен проблем и прашајте го како би постапил во овој случај. Потоа замолете го да ви каже што точно мисли за вашиот избор на личен проблем.

27. Ако сакате да му станете само близок пријател на вашиот партнер, што би му кажале за себе?

28. Која беше последната причина поради која пуштивте солза?

29. Кажете му на вашиот партнер за најнепријатниот момент во вашиот живот.

30. Ако ви беше судено да умрете денес, пропуштајќи ја можноста да комуницирате со некого, што најмногу би зажалиле што не кажавте? Која е причината што сè уште не сте зборувале за тоа?

31. Ако вашата куќа гори, што би заштедиле, освен, се разбира, вашето семејство и домашните миленици? Какво нешто би било тоа и која е причината зошто ви е толку драг?

32. Прашајте го партнерот во која ситуација шегите во никој случај не се соодветни.

Дали би го пробале овој експеримент со вашиот партнер? Дали мислите дека би имал позитивен или негативен ефект?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.