Ракописот на Херкуланеум е дешифриран по 2.000 ГОДИНИ: Научниците користат вештачка интелигенција за да прочитаат древен свиток кој бил јагленисан за време на ерупцијата на Везув

Научниците користеле вештачка интелигенција за да ја разоткрие мистеријата стара 2.000 години, дешифрирајќи неотворен свиток јагленисан од ерупцијата на планината Везув.

Кога еруптирал во 79 н.е., блискиот град Херкуланеум бил закопан во поплава од вулканска кал и пепел, носејќи со себе библиотека со повеќе од 1.800 ракописи.

Иако се стравуваше дека знаењето за свитоците ќе биде засекогаш изгубено, двајца компјутерски научници штотуку освоија 50.000 долари за откривање на првиот збор од карбонизираните свитоци.

 

Лук Фаритор од Небраска и Јусеф Надер од Берлин независно го откриле истиот збор скриен во срцето на запечатениот ракопис – ‘πορφύραc’ – што значи пурпурна боја или виолетова облека.

 

 

Откритието беше објавено од професорот Брент Силс, компјутерски научник од Универзитетот во Кентаки, кој го започна таканаречениот „Везув предизвик“ во март, нудејќи парични награди за секој што може да ги чита ракописите.

Самите свитоци се исклучително кревки, лежеле во земја 1.700 години и не можат да се одмотаат поради ризикот засекогаш да се уништат.

За да се избегне дополнително оштетување на ракописите, професорот Силс и неговиот тим користеле забрзувач на честички за да направат скенирање со исклучително висока резолуција на внатрешноста на свитоците.

Додека мастилото повеќе не е присутно, професорот Силс веруваше дека машинското учење ќе може да ги дешифрира суптилните белези што ги остава зад себе присуството на мастило.

 

Започнувајќи го предизвикот, професорот Силс објави илјадници 3Д слики од два свиткани свитоци, како и програма за вештачка интелигенција која била обучена да чита букви во ознаките оставени со мастило.

Двата свитоци се меѓу стотиците откопани во 1750-тите кога археолозите ископаа закопана вила во Херкуланеум за која се верува дека била во сопственост на Луциус Калпурниус Писо Кесонинус, свекорот на Јулиј Цезар.

Лук Фаритор бил првиот што дешифрирал читлив збор од свитокот, добивајќи ја наградата од 40.000 долари за првите десет букви, додека Надер набргу потоа следел со уште појасна слика и освоил 10.000 долари.

Фаритор, практикант на SpaceX, рече: „Се шетав ноќе и по случаен избор ги проверував моите најнови излези на кодот на мојот телефон. Не очекував никакви значителни резултати, па кога на мојот екран се појавија пола дузина букви, бев пресреќен.

Надер, дипломиран студент по биороботика, додаде: „Беше возбудливо – читањето текст што не го разбравме, но знаевме дека луѓето ни го оставиле пред илјадници години. Тоа беше како да ѕиркам низ временска машина во минатото“.

Иако Фаритор и Надер можеа да прочитаат само 10 букви од огромната библиотека, нивното откритие ја отвора вратата за евентуално читање повеќе од содржината на свитоците Херкуланеум.

 

Претходните обиди да се одмотаат свитоците уништија неколку од ракописите, освен неколкуте кои беа макотрпно отворени од еден монах во текот на неколку децении.

Федерика Николарди, доцент по папирологија на Università degli Studi di Napoli Federico II, рече: „Најуникатна карактеристика на Библиотеката на Херкуланеум е тоа што зачуваните текстови се целосно непознати од други извори“.

Д-р Николарди додаде дека зборот „виолетова“ е возбудлив за откривање поради важноста на оваа боја во античкиот свет.

„Виолетова боја била многу барана во антички Рим и била направена од жлезди на морски полжави, така што терминот може да се однесува на виолетова боја, наметки, рангот на луѓе кои можеле да си ја дозволат бојата или дури и мекотелите“, вели д-р Николарди.

Следниот предизвик за научниците ќе биде да откријат повеќе од еден збор од текстот и, на крајот, да почнат да дешифрираат цели дела.

Голем дел од паричната награда од 1 милион американски долари допрва треба да се бара, а главната награда од 700.000 американски долари ќе биде дадена на првиот човек што ќе прочита четири пасуси од текстот до крајот на 2023 година.

„Она што ни овозможи предизвикот е да ангажираме повеќе од илјада истражувачки тимови да работат на проблем на кој вообичаено би работеле околу пет луѓе“, додаде професорот Силс.

 • ZORRO напиша:

  MOZNI MAKEDONSKI TEKSTOVI
  MOJA LOGIKA :
  Moja logika.
  Herkulanium najtipicno ime na anticki Makedonski gradovi.(heraklea ,herkolanium makdonija , herkolanium akeksandrija,herkolanium sicilija itslija)..i dr ( PO INE NA HERAKKE)
  Purpurna boja tipicna boja na Makedonska nametka . Tekstovite se vo sopstvenost na svekorot na Juiije Cezar Rimskiot Car (prviot maz na Kleooatra) i svekorot koj gi izgleda dvete kerki na Kleopatra od vtoriot maz Marko Antonie po smrta na Kkeopatra.. Azbukata viditeja sami koja e Makedonska stara azbuka….verovatnk stanuvat zbor na rakopisi od ” izgorenata biblioteka vo Aleksandrija “zatoa sto se dosefa neobjaveni i nepoznati. VERIVATNO SO OVIE VRDDNI DOJUMENTI E PLATENO ODGLEDUVANJE NA KERKITE OD KKEOPATRA ?????

  • David напиша:

   Pravopisot stotuku go napusti razgovorot. Se cudam kako funkcionira takov mozok i kolku mozocni kletki ima. Bi sakal barem na eden cas da go imam toj mozok za da mi odmori glavata. Ete sto pravat i kakvi posledici ima po mozokot 10 godisnata propaganda na Gruevski deka Makedonija e centar na univerzumot i deka samo sonceto e postaro od nea. Strasno. A za logikata da ne zborime. Ako toa e logika togas jas sum reinkarnacija na Ajnstajn.

 • Riki-oh напиша:

  Da. Za jazikot na Kleopatra postoji Germanska disertacjja koja ukazuva na slicnosta so jazikot na Ptolomeite (Kleopatra) so jazikot koj se govorel vo Voden i Lerin. Za edna dopolna . Kleopatra imala i sin koj e ubien po naredba na Cezar. Drugoto so kerkite e tocno.

 • MK напиша:

  Golem predizvik za Makedonskite lingvisti..Nedelava bea pronajdeni za prvi pat okolu triesetina iljadi tekstovi (30.000)vo Katuza glaven grad na Hitite vo Anadolija Turcija. Stari 2-3000 g.p.n.e . Hitite-Kitite-Skitite (pokasno nareceni Sloveni). Go zboruvale istiot jazik so Antickute Makedonci. Duri i Aleksandar Makedonski im bil potcinat nad toa kralstvo . Makedonskite arheolozi da dadat svoe ucestvo.

 • ZORRO напиша:

  Презимето на можеби најпознатиот научник и физичар на 20-от век, Алберт Ајнштајн (Einstein), знаете ли што значи? “Еден камен!”: Ein = еден (1) и Stein = камен (на Англиски: Stone) – уствари од Македонски “Стена”. Треба ли да ce спомнe дека на пример прастарото име на Демир Капија било Стена?

  Сведоштва за Македонското Писмо и Јазик има безброј и тие се единствени и непобитни докази за континуитетот на Македонската писменост која била раширена по целa Eвропа и пошироко. Македонскиот јазик е единствениот јазик во Европа, а можеби и во Светот, којшто може да си ги пронајде корените уште пред новата ера. Потврда за тоа имаме во Македонскиот Зборник (“Glossario”) на Америас, во мноштвото документи од Старото (Рим) и Новото Римско царство (Константинополитана Нов Рим), како и во Лексиконот на Македонски Jазик од 16 век. Во сите нив среќаваме зборови кои се апсолутно и недвосмислено исти на денешниот литературен Македонски јазик.

  Tака на пример древниот Македонски лексикограф Америас во 3-от век п.н.е ги запишал чисто Македонските зборови: Зелка, Елан, Кал-јаруга, Клизи(он), Легло, Лична, Смуѓ, Шор, и т.н. Англискиот историчар Хамонд (T.Hammond) направи случај со зборот “Челник” кој остана забележан од повеќе антички автори. Типично е и името на Македонската капа за сонце „Каусиа“, на модерен Македонски: кога ќе усвити (сонцето).[1]

  Римјаните од Стариот Рим и Ромеите од Константинополитана Нов Рим истотака ни пренесоа други бројни сведоштва за континуитетот на Македонскиот јазик низ вековите. Така, во 4 и 5 век го имаме важниот сведок на Македонската писменост – Св. Јероним од Стриговиа, кој останал забележан како доктор, теолог и познат историчар во Сиријa на тогашното Ново (Источно) Римско Царство во 4-от и почетокот на 5-от век. Но најважно од сé е што останал забележан како творец на Глаголицата – цели четири века пред Кирил и Методиј!

 • DO NACITANIOT DAVID напиша:

  Значи, како Зелката и другите Македонски глоси (зборови) запишани од Америас пред 2300 години, Септември и Ноември од пред 1500 години, Аз-Буки-Веди-Глаголи-Добро… од пред 1200 години на Кирил и Методи, така и овие зборови од пред 400 години се истите со кои ние денес зборуваме во Македонија. Ни тогаш, ни пред тоа ни по тоа, долго немало ниту “Бугарски”, ниту “Српско-Хрватски”, ниту “Албански”, ниту многу други новокомпонирани јазици, а камоли па нивни писма или лексикони.

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *