Разни помалку познати факти за сонот, кои ќе ве фасцинираат

Човечкиот сон е една од најчудните и мистериозни состојби за кои науката не знае речиси ништо. Зошто гледаме места и луѓе кои никогаш не сме ги виделе? Зошто во сон се случуваат настани во кои не сме учесници? Зошто сонуваме за она за што никогаш не размислувавме?

 

 

1. Парализирани сме кога спиеме

 

Верувале или не, нашето тело е практично парализирано за време на спиењето, главно за да го спречи телото да ги повтори движењата што се случуваат за време на спиењето.

2. Детски сон

Малите деца не сонуваат за себе до 3 години. Од 3 до 8 години, децата имаат повеќе кошмари отколку возрасните во целиот свој живот.

 

 

3. Поранешните пушачи имаат поживописни соништа

Поранешните пушачи имаат поинтензивни и пореални соништа од другите луѓе. Најчесто сонуваат дека повторно почнале да пушат и се чувствуваат виновни поради тоа.

 

4. Соништата не се буквални

Нашата потсвест го користи јазикот на знаците и симболите. Затоа, не треба буквално да го сфаќате секој сон, дури и најлогичниот и најбогатиот заговор. Потсвеста ни испраќа сигнали, а не јасни слики.

5. Не секој може да сонува во боја

 

Околу 12% од луѓето со вид сонуваат само црно-бело. Други сонуваат во боја. Постојат неколку типични групи на соништа кои секој ги доживеал без исклучок: ситуации на училиште или на работа, обид за бегство, паѓање од височина, смрт на лице, паѓање заби, летање, неуспех на испити, несреќи итн.

6. Го сонуваме само она што го гледаме

 

Во нашите соништа често гледаме странци, но немаме поим дека нашата свест не ги измислува нивните лица. Ова се лицата на вистинските луѓе, оние кои во текот на животот сме ги виделе ,но не се сеќававме.

7. Соништата ја спречуваат психозата

 

Неодамна, научниците спроведоа експеримент: на испитаниците им беше дозволено да спијат пропишани 8 часа, но беа будни во почетната фаза од секој сон. Три дена подоцна, сите учесници во експериментот, без исклучок, имале потешкотии со концентрацијата, халуцинации, необјаснива раздразливост и први знаци на психоза. Кога на испитаниците конечно им била дадена можност да сонуваат, научниците забележале дека мозокот го компензира отсуството на соништа во претходните денови со поминување подолго од вообичаеното во РЕМ сон.

8. Сите без исклучок гледаат соништа

 

Сите луѓе, со исклучок на пациентите со тешки ментални нарушувања, сонуваат. Сепак, мажите и жените сонуваат поинаку. Мажите најчесто сонуваат за сопствениот пол, додека жените сонуваат за двата пола во приближно иста пропорција.

 

9. Забораваме 90% од соништата

 

 

Пет минути по будењето повеќе не се сеќаваме ниту на половина од нашите соништа, а по десет минути тешко можеме да се сетиме на 10% од нив. Има случаи кога поети, писатели, научници имале соништа во кои компонирале поезија, проза или дошле до нова научна теорија. Токму соништата го должат своето раѓање на поемата на Семјуел Колриџ „Кубла Кан“, приказната за д-р Џекил и господин Хајд од Роберт Луис Стивенсон, Франкенштајн на Мери Шели, како и познатата периодична табела на елементи – периодниот систем.

10. Слепите „гледаат“ соништа

 

Луѓето кои се слепи по раѓањето можат да гледаат соништа во форма на слики. Слепите од раѓање не гледаат слики, но нивните соништа се исполнети со звуци, мириси и тактилни сензации.

11. Невозможно е да се утврди дали некое лице спие без лекарски преглед

Луѓето често заспиваат неколку секунди со отворени очи без воопшто да го забележат тоа.

12. Внатрешните дразби влијаат на нашите соништа

Секој од нас барем еднаш го доживеал ова: потсвеста ја прави физичката сензација што ја доживуваме во моментот дел од сонот. На луѓето кои се жедни, потсвеста им ја „фрла“ сликата на чаши вода. Тие се обидуваат да се опијат (на сон, се разбира), повторно да ожеднат, повторно да видат чаша вода и така натаму – додека не се разбудат и сфатат дека се навистина жедни и пијат веќе во реалниот свет. Така, потсвеста „кажува“ дека треба да се разбудите.

 

13. Влијанието на надворешните дразби врз спиењето

 

Спиењето во бучна средина може да го намали имунолошкиот одговор на една личност дури и ако бучавата не ги разбуди. Бучавата е особено опасна во првите и последните два часа сон, може да предизвика целосно нарушување на режимот на спиење и природните часови на човекот.
Малата светлина од дигиталниот електронски часовник е доволна да го наруши сонот дури и ако не го сфаќате тоа и продолжите да спиете. Оваа светлина го „исклучува“ режимот на спиење во мозокот и предизвикува намалување на концентрацијата на супстанции кои го стимулираат спиењето.

14. РЕМ спиењето може да помогне да се развие здрав мозок

 

Предвремено родените бебиња поминуваат 75% од својот сон во РЕМ фаза, додека нивните полнородени браќа и сестри поминуваат само 60%.

15. Влијанието на лунарните фази врз човечкиот сон

Според една студија, луѓето спијат подобро за време на млада месечина отколку за време на полна месечина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *